“Світові запаси їжі буквально перебувають у заручниках в російських військових” – Девід Ігнатіус

Думки в американському виданні The Washington Post оглядача Девіда Ігнатіуса

“Коли триває війна, люди голодують”, – попередив минулого місяця генсек ООН Антоніу Гутерріш. Саме це починає відбуватися, коли війна в Україні руйнує світові запаси продовольства.

Глобальна нестача їжі є здебільшого невидимим наслідком війни в Україні, учасниками якої є два найбільші у світі експортери зерна. Хвильовий ефект на світових ринках лише починається. Але високий чиновник Білого дому попереджає, що якщо не приймуть швидких кроків, війна може спровокувати “потенційний масовий голод”.

Цифри лякають. Адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Пауер вважає, що війна заблокувала експорт 30% світової пшениці та ячменю. Центр глобального розвитку прогнозує, що різкі стрибки цін на продукти харчування та енергію призведуть до крайньої бідності та відсутності їжі в 40 млн людей. Продовольча організація ООН повідомляє, що світові ціни на продукти харчування вже на 30% вищі, ніж торік.

Світові запаси їжі “перебувають у заручниках у російських військових” – Блінкен

Світові запаси їжі “буквально перебувають у заручниках у російських військових”, заявив минулого місяця в ООН держсекретар Ентоні Блінкен. Він описав роботу українських фермерів, які намагаються зібрати врожай у касках та бронежилетах.

Президент Джо Байден цього тижня засудив російську блокаду українських портів, через яку 20 млн. тонн зерна залишаються замкненими у сховищах.

Для таких країн, як Єгипет, який раніше купував до 80% своєї пшениці в Україні, це блокування є катастрофою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З економічного реформатора Путін мутував у військового злочинця

Цей похмурий побічний ефект війни нарешті привертає увагу. Цього тижня Байден оголосив про план будівництва тимчасових елеваторів на сухопутних кордонах України, щоби можна було експортувати більше зерна по суші. Наступного тижня Блінкен вирушить до Німеччини на зустріч із союзниками, щоб обговорити надзвичайні заходи щодо боротьби з нестачею продовольства.

“Куди б ми не пішли, кожна країна, з якою ми спілкуємося, стурбована цією проблемою”, – каже представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Війна перетворила Україну з житниці на зону вільного вогню. За словами представника Держдепу, Україна зазвичай експортує 5-6 млн. тонн зерна в місяць. У березні цифра впала до 200 тис. тонн, а у квітні до 600 тис. тонн. За словами представника Держдепартаменту, у травні експорт відновився до 2 млн. тонн. Він сподівається, що, використовуючи наземні маршрути, Україна зможе експортувати 3-4 млн тонн в місяць до квітня наступного року, але це лише трохи більше половини того, що вона продавала раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

Нестача призвела до різких стрибків цін. Представник USAID заявив у четвер, що агенція платить за товари на 10-20% більше, ніж до війни. За словами чиновника, операційні витрати Світової продовольчої програми збільшуються на $29 млн. на місяць. За даними Світового банку, на які посилається представник USAID, ціни на добрива подвоїлися за останній рік.

У бідних країнах більше людей голодує. У проекті USAID “Мережа систем раннього сповіщення про голод” згадуються 10 країн, які зіштовхнуться з серйозними продовольчими проблемами через війну в Україні, включаючи Сомалі, Ефіопію і Ємен, які вже спустошені власними внутрішніми конфліктами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Що Шольц привіз Зеленському?” – німецький історик Йорг Хіммельрайх

Гутерріш вже кілька тижнів працює над зняттям ембарго в Чорному морі в рамках угоди, яка полегшить експорт продуктів харчування та добрив із Росії, а також із України. Він веде тихі переговори з Туреччиною, Росією та Україною та сподівається провести наступного тижня у Туреччині зустріч із трьома країнами, щоб обговорити плани щодо відкриття Чорного моря для торгівлі, включаючи супровід вантажних суден.

Дискусія під егідою ООН по Чорному морю була одним з небагатьох каналів посередництва, які залишаються відкритими. Чиновники Держдепу підтримують зусилля Гутерріша і сподіваються, що якщо переговори наступного тижня пройдуть успішно, Україна зможе щомісяця відправляти морем 2-4 млн тонн зерна.

Путін перетворює голод на зброю, навмисне виводячи з ринку десятки мільйонів тонн продовольства, тоді як мільйони життів в Африці та за її межами висять на волоску

Путін “перетворює голод на зброю, навмисне виводячи з ринку десятки мільйонів тонн продовольства, тоді як мільйони життів в Африці та за її межами висять на волосині”, – каже Пауер.

Війна в Україні йде у межах цієї країни. Але все частіше наслідки відчуваються у всьому світі. Зупинити війну неможливо, але необхідно терміново покласти край жорстокій блокаді Чорного моря, через яку голодують найбідніші люди у світі.

Переклад Gazeta.ua