Гострий дефіцит: Україна закуповує бензин і дизпаливо навіть у західноєвропейських країн

Через дефіцит пального, Україна змушена закуповувати його навіть у Бельгії та Нідерландів. Наразі увесь імпорт йде з Європейського Союзу.

Про це в інтерв’ю Financial Times заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, Україна тепер отримує пальне «звідки ми можемо його дістати».

«Весь наш імпорт – з ЄС. Раніше ми використовували лише найближчі до України країни та порти у Польщі та Румунії, тепер завозимо з Бельгії, Нідерландів», – сказав він.

Кубраков також повідомив, що ближче до осені Київ підпише більше довгострокових контрактів з іноземними постачальниками і сподівається на стабілізацію ситуації.

Нагадаємо, Україна була змушена шукати альтернативні джерела пального, оскільки російське вторгнення завдало удару по її традиційних маршрутах поставок, внаслідок чого у країні виник гострий брак бензину. Так, російська військово-морська блокада завадила імпорту з Азербайджану та Румунії через Чорне море. Водночас, білорусь, яка раніше була великим постачальником, більше не постачає пальне після того, як диктатор аляксандр лукашенко дозволив своєму російському колезі владіміру путіну використати свою країну як плацдарм для нападу на Україну.

Через брак бензину деякі заправні станції почали закриватися, а Україна почала залежати від постачання вантажним і залізничним транспортом через кордон.

Так, наразі до України через кордон ввозять до 230 бензовозів щодня, а нові угоди з ЄС та Польщею, спрямовані на спрощення процедур митного та прикордонного контролю, аби вантажівки не стояли у чергах на багато кілометрів.

Крім того, Польща зі своїх запасів поставить Україні близько 25 тисяч тонн бензину, аби допомогти впоратися з дефіцитом палива на ринку.

Кабінет міністрів відмовився від державного регулювання цін на пальне, що було чинне з травня минулого року. Рішення спрямоване на наповнення ринку паливом.

Міністерство економіки підвищило граничну ціну на бензин до 33,36 гривні за літр і зменшило на дизпальне до 35,31 гривні за літр.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що ціни на бензин уже ніколи не будуть на тому рівні, на якому були до початку війни в Україні.