Деякі спортивні федерації хочуть повернути росіян на міжнародні змагання під нейтральним прапором – Гутцайт

“Ми будемо і надалі посилювати тиск, щоб російських та білоруських спортсменів не було на міжнародних спортивних майданчиках”, – заявив Гутцайт.

Він закликав всеукраїнські федерації з олімпійських та неолімпійських видів спорту докладати зусиль на своїх рівнях, щоб не допустити виступи російських та білоруських спортсменів на міжнародних змаганнях.

Міністр повідомив, що у межах Спортивного форуму ЄС зустрічався з міністрами спорту інших країн, президентами національних спортивних олімпійських комітетів Європи, президентами міжнародних федерацій. На цих зустрічах він наголошував, що російські та білоруські спортсмени не можуть брати участь у міжнародних змаганнях ні під національним, ні під нейтральним прапором.

Гутцайт подякував європейським партнерам, які підтримують таку позицію та солідарні з Україною.

“Більше ніж 40 країн прийняли наших спортсменів і тренерів. Їм надається всебічна допомога, надаються для користування найсучасніші бази для тренувань. Перші місяці війни тренування наших спортсменів були практично безкоштовними. Це безпрецедентна допомога міжнародної спортивної спільноти нашим спортсменам у такий складний час”, – додав міністр.

Контекст:

Після нападу Росії на Україну команди з РФ та Білорусі, а також збірні двох країн усунули від турнірів із футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Гутцайт говорив 3 квітня, що РФ і Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

За інформацією Мінспорту станом на кінець травня, проти Росії та Білорусі ввели вже 125 спортивних санкцій.