Шольц вважає Меркель винною в енергетичній залежності Німеччини від Росії

Втім німецький канцлер підтримав прагнення попередниці до мирних діалогів з росією та вважає правильним рішення Ангели Меркель проти вступу України до НАТО у 2008 році.

А от залежність від російських енергоресурсів, яка виникла внаслідок економічної політики попередниці, дійсно стала серйозною проблемою для Німеччини, заявив Шольц, повідомляє видання Welt.

«Спроба примирення ніколи не може бути помилковою, як і спроба мирно уживатися. Я бачу себе поряд зі своєю попередницею», – каже Шольц.

При цьому він підтримав позицію Меркель у 2008 році виступити проти процесу вступу України до Північноатлантичного альянсу.

«Критеріям вступу до НАТО має відповідати будь-яка країна, яка бажає вступити до Альянсу. Вступ України до НАТО не стояло на порядку денному. Про це знали всі, зокрема й президент Росії, до речі. Тому абсурдно, що Путін виправдовував свою атаку на Україну зокрема й тим, що в якийсь момент Україна може раптом там опинитися», – вважає Шольц.

Втім, економічна політика Меркель справді була неправильною, зазначає Шольц.

«Ми надто сконцентрували наші енергопостачання на Росії, не побудувавши необхідної інфраструктури, щоб швидко змінити курс, якщо станеться найгірше», – заявив німецький канцлер.

Читайте також:

В першому інтерв’ю колишнього канцлера Німеччини Ангели Меркель після зміни уряду, не було і «натяку на самокритику». Її заяви про «непогрішність» курсу щодо росії та надто «поблажливе ставлення до диктатора путіна», є дивними. Про це заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Нагадаємо, Меркель захистила свій політичний курс щодо росії від жорсткої критики, що лунала останні місяці у розмові з журналістом Олександром Осангом в театрі Берлінський ансамбль.

Також під час інтерв’ю Ангела Меркель заявила, що інформація про підготовку рф до війни в Україні, надійшла від спецслужб США у жовтні 2021 року.

Меркель упевнена, що президент рф владімір путін хоче знищити ЄС, оскільки це «перший щабель до НАТО».

Крім того, екс-канцлер ФРН пояснила, чому заблокувала надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО у 2008 році.