Стратили подружжя шпигунів: дата

Американське подружжя Джуліус та Етель Розенберґи 19 червня 1953-го страчені через сприяння радянській розвідці.

Джуліус і Етель Ґрінґласс народилися в Нью-Йорку. Вони познайомилися в “Лізі молодих комуністів”. Обоє були євреями. Джуліус працював з радарним устаткуванням у лавах армії США. Його завербували 1942 року працівник НКВД Семен Семенов. Упродовж кількох років Джуліус передавав радянській розвідці дані аеротехнічних компонентів озброєнь США та інші технічні дані. За дорученням свого чоловіка Етель Розенберг отримувала секретну інформацію про ядерну зброю від свого брата Девіда Ґрінґласа та кількох інших спеціалістів. Подружжя заарештували 1950-го і за рік справу передали до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент контролював всю пресу країни

Суд над Розенберґами і їх спільником Мортоном Собеллом розпочався 6 березня 1951 року. Присяжні визнали їх винними. Вже 5 квітня на підставі антишпигунського закону Конгресу США обох засуджено до смертної кари. Навіть після рішення суду Джуліус та Етель, хоча зізналися в членстві в Комуністичній партії США, заперечували причетність до шпигунства.

На площі Мучеників у сирійській столиці Дамаску 18 травня 1965-го публічно стратили ізраїльського розвідника Елі Коена. Чотири роки він шпигував у Сирії на користь Ізраїлю. Місце страти на пл. Мучеників охороняли спецслужби, поліцейські й солдати.

Елі Коен самостійно зійшов на ешафот. Відмовився від маски на обличчя. Два кати обернули його в традиційне біле полотнище, накинули мотузку на шию. Рабин прочитав молитву. Щоб прах не викрали, сирійці викопали бункер завглибшки 30 м. Рештки залили бетоном, а на цьому місці розпочали комерційне будівництво.