Starlink миттєво повертає зв’язок на деокуповані території – Федоров пояснив, як це працює

Система Starlink допомагає швидко відновити комунацію на деокупованих територіях України.

За слова міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, її ефективність вражає, попри залежність від місця розташування. Про це він написав у статті для “РБК-Україна”.

Принцип роботи системи схожий на потужний роутер, а його сигнал залежить від того, наскільки відкрите приміщення та його площа. У польових умовах зв’язок працює на відстані кількох сотень метрів.

Українським операторам потрібен час для відновлення зв’язку на територіях, які були звільнені від російських загарбників. Водночас термінали Ілона Маска це роблять миттєво.

“Працює це наступним чином. Starlink використовується, як джерело інтернет-трафіку на заміну пошкодженого оптичного кабелю та надає доступ до супутникового інтернету. Потім його роздають або через публічну точку Wi-Fi, або через оптичну мережу, що вже існує в селі. Так люди вдома отримують інтернет як і раніше”, – розповів Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен українець може користуватися терміналами Starlink – Щиголь

Міністр підкреслив, що один Starlink допоміг місцевому провайдеру повернути зв’язок одразу у декілька сіл. Зокрема, у Баришівці на Київщині.

“Через бої у компанії обстрілами перебили 10 кілометрів кабелю. Завдяки одній станції Starlink провайдер зміг швидко відновити доступ до інтернету у декількох селах”, – зазначив він.

Крім того, термінали Starlink встановлюють в об’єкти критичної інфраструктури. Зокрема, у лікарні, сільські ради, школи, волонтерські центри та інше. Туди можуть прийти місцеві, щоб приєднатися до інтернету та зв’язатися з рідними.

Компанія Starlink Ukraine отримала ліцензію оператора. Компанію внесли до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг за номером 1.

Федоров зазначив, що представництво компанії SpaceX вже скоро почне активну роботу в Україні.

Starlink це проєкт компанії Ілона Маска SpaceX, який за допомогою мережі супутників надає доступ до широкосмугового інтернету. Швидкість такого інтернету – до 1 Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці Землі.