У Польщі створили центр відбудови України

У польській столиці Варшаві створили Будинок відбудови України.

Це спеціальний центр, який має допомогти українцям захистити пам’ятники від руйнування внаслідок війни та допомогти у відбудові зруйнованих міст. Про це повідомляє TVN Warszawa.

Варшава також залучена до підготовки заявок на включення трьох міст України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Від початку війни у Варшаві зібрали понад 500 протипожежних ковдр для України, передали тканини, що не горять, пакети кріпильних стрічок, плити ДСП, електрогенератори та 2 тис. вогнегасників. Завдяки цим матеріалам вдалося убезпечити пам’ятники у Львові, а мішки з піском захистили пам’ятники у Харкові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща може частково закрити небо над Україною

“Збір триває, але настав час для наступного рівня підтримки. Тому ми створюємо центр відбудови України”, сказав президент Варшави Рафал Тшасковський.

Зараз установа займається створенням форми для обміну інформацією між польськими та українськими містами.

Наступними кроками стануть:

– збір матеріалів для охорони пам’яток,
– підтримка Варшави щодо внесення українських міст до списку ЮНЕСКО,
– фонд реконструкції України та робота над планом відбудови української спадщини з фахівцями в різних галузях.

Варшавський офіс реставраторів вже розпочав співпрацю з українцями. Польські фахівці допомагають готувати документи на подання заявок для внесення до спадщини ЮНЕСКО історичних центрів Одеси, Чернігова, а також площі Свободи та Держпрому в Харкові.

Крім того, центр відбудови України збиратиме гроші на реконструкцію пам’яток.

Польща збудує сховища для українського зерна. На це може знадобитися три-чотири місяці. За нинішніх можливостей максимальна кількість зерна, яку можна перевантажити в Польщі, становить близько 1,5 млн т. Водночас потреби України становлять близько 5 млн т на місяць.