“Час задуматися про ендшпіль в Україні” – оглядач Фарід Закарія

Думки в американському виданні The Washington Post оглядача Фаріда Закарії

1942 року Вінстон Черчилль намагався підготувати британський народ до тривалої війни.

“Це ще не кінець, сказав він, маючи на увазі перемогу союзників у Єгипті. Це навіть не початок кінця. Але, можливо, це кінець початку”.

Якщо подумати в цих термінах, яку фазу спостерігаємо у війні в Україні?

У нинішній середній фазі війни жодна зі сторін не зацікавлена в переговорах, бо кожна намагається перемогти, зміцнити становище на полі бою та отримати сильнішу позицію для переговорів.

Швидше за все, перебуваємо посередині, пояснює науковий співробітник Ради з міжнародних відносин та автор книжки “Як закінчуються війни” Гідеон Роуз. Він вказує, що будь-яка війна починається подібно до шахової партії, з драматичної атаки і захисту. Якщо ці початкові залпи не призводять до вирішальної перемоги, війна переходить у середню фазу, в якій обидві сторони намагаються втомити одна одну, щоб отримати перевагу на полі бою. У середній фазі жодна зі сторін не зацікавлена в переговорах, бо кожна намагається перемогти, зміцнити своє становище на полі бою і, таким чином, отримати сильнішу позицію для ведення переговорів. Це період, коли емоції зашкалюють, і важко йти на компроміс.

Нарешті, у якийсь момент сторони вступають у заключну фазу по одному з двох шляхів: або перебіг війни незворотно повертається на користь однієї зі сторін, як сталося під час двох світових війн у 1918 та 1944 роках, або виникає патова ситуація, як у Кореї 1951 року. В цей момент сторони вступають у ендшпіль та починають боротися за остаточне врегулювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

У середній фазі, в якій перебуваємо, Захід має допомогти Україні зміцнити свої позиції. Києву потрібно більше зброї та підготовки. Хоча існують реальні межі того, скільки українці можуть поглинати, Вашингтон та його союзники в Європі та інших країнах мають подвоїти зусилля. Їм також слід допомогти Україні прорвати російську блокаду навколо Одеси.

Люди зосередилися на краху російської економіки, яка, ймовірно, скоротиться приблизно на 11% цього року. Але економіка України, ймовірно, скоротиться на приголомшливих 45% 2022 року. Якщо країна не зможе експортувати зерно зі своїх чорноморських портів, то може стикнутися з економічною катастрофою на багато років.

Швидше за все, ця середня фаза війни триватиме певний час. Ні Росія, ні Україна не здатні рішуче перемогти і навряд чи легко здадуться. У короткостроковій перспективі це вигідно Росії. Вона взяла під контроль більшу частину Донбасу. І оскільки Захід не заборонив повністю експорт енергоносіїв із Росії, Москва фактично виграла від цієї війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Що Шольц привіз Зеленському?” – німецький історик Йорг Хіммельрайх

Bloomberg прогнозує, що доходи Росії від нафти і газу цього року становитимуть майже $285 млрд, порівняно з $236 млрд за минулий рік. Тим часом Москва тепер може завадити експорту з України. У довгостроковій перспективі слід сподіватися, що з продовженням війни санкції вдарять по РФ сильніше. Водночас Київ має масовану допомогу Заходу, високий бойовий дух та готовність боротися до кінця.

Хоча ми ще не на фінальній стадії, Україні було б розумно почати думати про ендшпіль. Таким чином вона зможе виробити послідовну позицію, вибудувати навколо неї свою стратегію і заручитися міжнародною підтримкою. Колишнього держсекретаря США Генрі Кісінджера розкритикували за те, що запропонував Києву не прагнути вийти за межі долютневої політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З економічного реформатора Путін мутував у воєнного злочинця

Насправді, на цей момент малоймовірно, що Україна зможе повернути собі всю цю територію силою, хоч має продовжувати пробувати. Але здається розумним зробити цього року своєю ціллю розвернути назад територіальні надбання Росії. Тоді Київ зможе спробувати повернути втрачені 2014 року території шляхом переговорів. Президент Володимир Зеленський кілька разів пропонував щось подібне.

На завершальному етапі війни Захід, особливо США, стають ключовими гравцями. Зараз Росія прямо воює з Україною. Але якщо і коли конфлікт зайде в безвихідь, справжня боротьба розгорнеться між Росією і Заходом. Що зробить Москва, щоб досягти пом’якшення санкцій? Чого вимагатиме Захід, щоб покласти край ізоляції Росії?

Метою має бути незалежна Україна, яка контролює як мінімум територію, яку мала до 24 лютого, і з деякими зобов’язаннями в галузі безпеки зі сторони Заходу

Досі Вашингтон робив ставку, що українці самі вирішують, чого хочуть у війні, і Вашингтон не вестиме переговори за їхніми спинами. Це правильне послання підтримки, але Україні та її західним партнерам необхідно сформулювати набір спільних цілей війни, координуючи навколо них стратегію, заручившись міжнародною підтримкою та використовуючи всі важелі для досягнення успіху. Метою має бути незалежна Україна, яка повністю контролює як мінімум таку територію, яку мала до 24 лютого, і з деякими зобов’язаннями в галузі безпеки зі сторони Заходу.

Альтернативою була б нескінченна війна в Україні, яка б ще більше спустошила цю країну та її народ, понад 5 млн з них уже втекли. І, в результаті, перебої з постачанням енергії, продовольства та падіння економік будуть усюди, а політична нестабільність у світі посилиться. Напевно, варто пошукати ендшпіль, який дозволить уникнути цього безрадісного майбутнього.

Переклад Gazeta.ua