В Африці, Азії та на Близькому Сході закликали Україну припинити чинити опір РФ – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що деякі керівники в Африці, Азії та на Близькому Сході пропонували України припинити чинити опір Росії.

Таким чином вони хотіли отримати українське зерно з портів, які заблокували загарбники. Про це він написав у статті “Як Україна переможе” у журналі Foreign Affairs.

“Я розмовляв з деякими особами, які ухвалюють рішення в африканських, арабських та азійських країнах. Деякі з них розпочинали бесіду із заяв про підтримку, перш ніж зробити різкий поворот, ввічливо запропонувавши нам просто припинити опір”, – написав глава МЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Пекло на землі”: в ООН зробили заяву щодо війни в Україні

Кулеба заявив, що його співрозмовники готові пожертвувати незалежністю України, щоб розблокувати зерно. Однак він відповів, що Україна не пожертвує своїм народом, територією та суверенітетом в обмін на номінальний мир.

Україна щорічно годувала 400 млн людей, а це – 42% світової олії, 16% кукурудзи та 9% пшениці.

Росія блокує щонайменше 20 млн т українського зерна, чим посилює існуючу продовольчу кризу. Кількість людей, які страждають від відсутності продовольчої безпеки, подвоїлася на початку 2022 року і становить 276 млн осіб. Через війну в Україні це число зросте до 323 млн.

Постійна блокада Росією українських портів перешкоджає експорту не лише тонн зерна, а й кукурудзи з пшеницею. Російська Федерація несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі.