Меркель готова стати посередницею між Росією та Україною

Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель може виступити як посередниця у мирному врегулюванні війни в Україні.

Водночас імовірність участі Меркель у переговорному процесі між Україною та Російською Федерацією зараз офіційно не обговорюється. Це лише перспектива, яку розглядає ексканцлерка ФРН, заявила вона в інтерв’ю Redaktions Netzwerk Deutschland.

“Президент Росії Володимир Путін не був готовий до подальших самітів у “нормандському форматі”. Та і я не досягла успіху в тому, щоб створити додатковий дискусійний формат для Росії та Європи щодо порядку європейської безпеки паралельно з норманді”, – сказала Меркель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель висловила солідарність з Україною після багатомісячного мовчання

За її словами, до того, як піти з політики у 2021 році, вона намагалася запобігти українській кризі, але не досягла успіху. Меркель також не вважає, що Путін чекав на її відхід з посади канцлерки, аби розпочати повномасштабну війну в Україні.

Меркель не вважає себе винною у тому, що Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Вона заявила, що “неможливо було створити таку архітектуру безпеки, яка запобігла б цьому”.

Політикиня каже, що інформація про підготування Росії до повномасштабного вторгнення в Україну з’явилася у жовтні 2021-го. Вона надійшла від спецслужб Сполучених Штатів Америки. Додала, що уважно стежила за візитом до Москви 15 лютого нового канцлера Олафа Шольца.