У РНБО повідомили, коли Україна отримає зброю за ленд-лізом

Постачання зброї з США до Україну згідно із законом про ленд-ліз ще не розпочалося. Поставки очікуються у найближчі місяці. Але, може, доведеться чекати і до вересня.

Як заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю «Ліга.net», під час постачання дотримується певна процедура.

«Ленд-ліз ще не розпочинався. Але саме ухвалення закону про ленд-ліз – дуже позитивне для нас рішення. І ленд-ліз буде, питання – коли», – сказав він.

Данилов уточнив, що «це може бути липень-серпень, може, вересень». За його словами, на поставки впливають дуже багато факторів.

«Треба розуміти, що світ не такий великий. Всі знають, що у кого є в країні. Наявність зброї, обладнання для її виготовлення, боєприпасів. Сьогодні так вийшло, що боєприпасів радянського зразка 122-го і 155-го калібру майже не залишилося», – додав секретар РНБО.

Нагадаємо, поточні поставки зброї зі США йдуть не за ленд-лізом, а у вигляді безоплатної допомоги, гроші на яку кожен раз виділяє Конгрес. Востаннє він передбачив на зброю для України 6 млрд доларів у загальному пакеті на 40 млрд, із цих коштів будуть іти поставки, доки не запрацює ленд-ліз.

7 квітня Сенат США одноголосно ухвалив законопроект щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Джо Байдену більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну на тлі вторгнення Росії. Сенатори ухвалили закон після оприлюднених результатів звірств російських окупантів у Бучі, Бородянці та інших містах Київщини.

28 квітня законопроект про ленд-ліз та захист демократії в Україні затвердила Палата представників США.

9 травня президент США Джо Байден підписав документ.

За програмою, Україна може отримати танки Abrams, БМП M2A3 Bradley, САУ M109A6 Paladin, РСЗВ HIMARS, РСЗВ M270 MLRS, зенітно-ракетні системи Patriot, а також винищувачі 4-го покоління F-16 C/D.

Американські ЗМІ підтвердили, що Україна може отримати за програмою ленд-лізу зенітні ракетні комплекси Patriot і далекобійну артилерію.