В Європарламенті заявили, що Україну не можна поспіхом брати в ЄС

Заступниця голови Європарламенту Катаріна Барлі заявила, що Україну не можна приймати до Євросоюзу до проходження всіх необхідних інституційних реформ.

За її словами, існує ризик отримати нову умовну Угорщина, коли член ЄС підриває верховенство закону, передає Noz.de.

Вона наголосила, що швидких вступів бути не має. Адже потім державу-члена можливо доведеться виключати з Союзу.

“Ми зараз спостерігаємо це на прикладі Угорщини, країни, яка систематично підриває верховенство закону. Критерії, встановлені для вступу, такі як інституційна стабільність, ринкова економіка і верховенство закону, наприклад, мають бути повністю дотримані”, – наголосила Барлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврокомісія назвала вимоги для вступу України в ЄС

Однак, за її словами, вступ України до ЄС може стати важливим сигналом для Москви. Це означатиме, що у Союзі не злякалися, коли йдеться про захист цінностей.

Крім того, вона зазначила, що під час відновлення після бойових дій Україна “безумовно може розраховувати на велику солідарність та підтримку з боку ЄС, щоб мати можливість відповідати умовам вступу”.

28 лютого президент Володимир Зелененський підписав заявку України на членство в ЄС. У квітні він передав главі представництва ЄС заповнену анкету для набуття статусу кандидата.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції. Більшість українців за вступ України до НАТО і ЄС.

Європейська комісія підтримала рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Рішення ухвалили у п’ятницю, 17 червня.