У Києві прощаються із воїном Романом Ратушним: фото і відео

У Києві розпочалось прощання із загиблим активістом, бійцем 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр” Романом Ратушним. Заупокійну службу проводять у Михайлівському соборі столиці.

Роман Ратушний загинув 9 червня під Ізюмом на Харківщині. Тоді виконував бойове завдання у складі групи розвіддозору, але потрапив у засідку. Про загибель Романа стало відомо 14 червня.

Роман Ратушний воював з першого дня повномасштабного російського вторгнення. Спершу брав участь у боях під Києвом, а пізніше у складі холодноярців звільняв від окупантів місто Тростянець на Сумщині й бився із ворогом під Ізюмом.

Киянам Роман Ратушний найперше відомий тим, що очолював громадську організацію “Захистимо Протасів яр”, яка боролася проти незаконних забудов у Києві. Також Ратушний регулярно брав участь у патріотичних акціях.

“5 липня Ромі мало б виповнитися 25… Він був націоналістом все життя: учасник Революції Гідності в 16 років, громадський активіст, очолював ГО “Захистимо Протасів яр”. З першого дня повномасштабного російського вторгнення Роман брав участь в боях під Києвом, а потім вже в складі 93 ОМБР “Холодний яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом”, написали в організації “Захистимо Протасів яр”.

Роман Ратушний народився у Києві в родині письменниці й журналістки Світлани Поваляєвої та журналіста, активіста руху “Збережи старий Київ” Тараса Ратушного.

“Вибачте, я зараз не можу ні говорити, ні писати. Коли Рома не повернувся з бойового виходу, я не вірив у його загибель. Доповідь про обставини суперечлива, шпилька на карті у ворожому тилу, на місці бою засідка”, написав батько Романа у Facebook після звістки про загибель сина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перейменують вулицю, створять премії за спадщину: як вшановують памʼять Ратушного

Роман був успішним керівником громадської організації, згадують його колеги.

“Романа я знала по всіх, напевно, найгучніших, найважливіших найбільш резонансних ініціативах, які сталися за останні кілька років. Зі своєю ініціативою він активно підтримував всі акції в боротьбі за справедливість: у справі Каті Гандзюк, Сергія Стерненка, у так званій “справі Шеремета”. Важко прийняти цю реальність, де немає такої абсолютно крутої, абсолютно масштабної людини, як він. Рома був просто величезним прикладом і натхненням для чималого покоління особливо молодих українців, українок. Рома все своє свідоме життя боровся проти ось цього російського захоплення України. І власне загинув за цю боротьбу”, розповіла громадська активістка Марина Хромик в інтерв’ю Суспільному.

Романа Ратушного затримували за участь в акціях протесту під Офісом президента у березні 2021 року. Мітингувальники тоді розмалювали будівлю Офісу президента та розбили двері та вікна будівлі. 21 квітня 2021 року суд звільнив його з-під домашнього арешту.

Тіло Романа вдалося привезти в Київ 16 червня. До цього воно кілька днів перебувало на тимчасово непідконтрольній території. Романа Ратушного поховають на Байковому кладовищі. Прощання буде проходити також на Майдані Незалежності.