Росіяни обурені: Литва частково заблокувала транзит до Калінінграду

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема шляхом заборони залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Колишній Кенігсберг – територіально віддалена область РФ, яка немає прямого сполучення з іншою частиною держави. Переважна більшість постачання у регіон здійснюється через Литву та Латвію. Про рішення литовського уряду повідомив губернатор Калінінградської області Антон Аліханов, пише Reuters.

“Заборона імпорту та експорту торкнеться до 50% продукції. Зокрема зачепить будівельні матеріали, цемент та металопродукцію. Ми вважаємо це серйозним порушенням права на вільний в’їзд і виїзд із Калінінградської області. Росія наполягатиме на скасуванні цього рішення”, – заявив російський чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва визнала депортацію українського народу

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях із материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він знаходиться між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря.

Західні аналітики дещо побоюються, що рішення литовців може погіршити напругу між Альянсом та країною-агресоркою. Постане питання збільшення кількості морських суден, для перевезення вантажів між російськими регіонами.

Аліханов повідомив, що тепер на поромну лінію Усть-Луга Балтійськ будуть потрібні додаткові судна для доставки товарів.

Жодних коментарів з цього приводу від Литовської державної залізниці або Міністерства зовнішніх справ країни поки що немає.

Литва ще у лютому закрила свій повітряний простір для польотів із Росії до Калінінграда через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Тим часом Україна налагодила експорт зерна залізницею до Литви в обхід Білорусі. Пілотне перевезення вантажів між Україною та Литвою окупилося. Подальшу частоту рейсів визначатиме потреба компаній у перевезеннях і конкуренція з іншими перевізниками.