Литва заборонила транзит залізничних вантажів з рф до Калінінграда

Литовські залізниці з суботи, 18 червня, припиняють транзит санкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією росії.

Оператор залізниць Литви LTG Cargo отримав роз’яснення Європейської Комісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари і вантажі йдуть з однієї частини Росії в іншу, але через територію ЄС, їх перевезення все одно повинна бути заборонена, повідомляє ВВС.

Попередньо заборона торкнеться 40-50% номенклатури товарів, які раніше перевозилися між ексклавом і рештою росії. Серед найпоширеніших вантажів – будматеріали, цемент і метали. Щоб компенсувати відсутність комерційного залізничного сполучення, у РФ можуть зайнятися пошуком додаткових суден, які курсуватимуть між Усть-Лугою в Ленінградській області і портами Калінінградської області.

Раніше депутат Держдуми рф Євген Федоров, який вніс законопроект про відкликання визнання незалежності Литви, запропонував зробити аналогічно щодо Естонії, Латвії та України.

Сейм Литви визнав вивезення українців до росії депортацією українського народу, закликав міжнародну спільноту також домагатися відповідальності за ці злочини.

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте підтвердила, що в Євросоюзі немає консенсусу щодо надання статусу кандидата Україні, але сподівається на позитивне рішення.

Для громадян України які були вимушені покинути Батьківщину через російську агресію, у Вільнюсі відкрили перший у Європі український центр.