ЄС отримуватиме нафту з Венесуели після скасування американських санкцій

Танкер з венесуельською нафтою об’ємом 650 тисяч барелів, зафрахтований італійською компанією Eni, незабаром відправиться з Південної Америки до Європи.

У травні Державний департамент США направив італійській енергетичній компанії Eni і іспанській Repsol листи, що дозволяють їм відновити операції з венесуельською нафтою в якості способу погашення невиплаченого боргу і дивідендів на мільярди доларів, повідомляє Reuters.

Другий танкер, зафрахтований Eni, найближчим часом вирушить до Венесуели і, як очікується, завантажить 2 мільйони барелів розведеної сирої нафти і доставить її до Європи. Очікується, що цей вантаж буде розділений між Eni та іспанською Repsol.

Також повідомлялося, що вчора Міністерство фінансів США виключило колишнього національного скарбника Венесуели і племінника першої леді країни зі свого санкційного списку венесуельських чиновників.

Читайте також

2 червня Європейський Союз затвердив шостий пакет санкцій проти рф та білорусі.

Головним його елементом стала відмова від російської нафти. Лідери країн ЄС домовилися про заборону на імпорт морем понад двох третин нафти з росії. Водночас, тимчасово ембарго не буде вводитися на нафту, що поставляється по трубопроводах. У керівних органах ЄС зазначають, що цей крок дозволить ЄС до кінця 2022 року відмовитися від 90% російської нафти.

Україна оцінює запровадження шостого пакета санкцій проти рф, як дуже потужний крок, що став тригером для майже відмови країнами ЄС від російської нафти вже зараз.

Київ направив до Європейського Союзу свої пропозиції щодо сьомого санкційного пакету проти рф. Пропозиції України вміщують три напрямки.

10 червня Швейцарія, слідом за ЄС, схвалила шостий пакет санкцій проти росії через агресію проти України, що включає ембарго на російську нафту.

Велика Британія з 15 червня запроваджує більш суворий механізм притягнення до відповідальності за порушення санкцій проти росії.