США бояться передавати Україні ударні безпілотники. Продаж призупинили – ЗМІ

Сполучені Штати Америки призупинили продаж Україні чотирьох ударних дронів MQ-1C Grey Eagle.

Причина – побоювання американців, що їх секретне обладнання для спостереження може потрапити до рук російського ворога, пише Reuters.

Технічне заперечення проти продажу висунули під час глибокої перевірки Управлінням з безпеки оборонних технологій Міноборони США, якому доручили охороняти дорогі технології. Раніше план з продажу БПЛА схвалили Білим домом, за даними ЗМІ.

Заперечення проти експорту безпілотників виникло через побоювання, що радар і обладнання для спостереження на них можуть створити загрозу безпеці США, якщо вони потраплять в руки Росії. За словами джерел в Пентагоні, що це міркування випустили з уваги при первинному розгляді, але спливло на переговорах в кінці минулого тижня.

Рішення про продовження угоди зараз розглядається вищими інстанціями в Пентагоні, але терміни прийняття будь-якого рішення неясні. Одним з рішень могла б стати заміна наявного радарного і сенсорного комплексу на спрощений варіант, але на його розробку і установку можуть піти місяці.

Чотири безпілотники Grey Eagle виробництва General Atomics спочатку призначалися для армії США. Згідно з офіційними документами, MQ-1C Grey Eagle коштують від $10 млн доларів за екземпляр.

Доповнюється…