У ЄС знайшли, чим замінили російську нафту

Танкер із венесуельською нафтою об’ємом 650 тис. барелів скоро відправиться з Південної Америки до Європи.

Його зафрахтувала італійська компанія Eni, пише Reuters.

“У травні Державний департамент Сполучених Штатів Америки направив італійській енергетичній компанії Eni, а також іспанській Repsol листи, якими дозволив їм відновити операції з венесуельською нафтою у якості способу погашення невиплаченого боргу і дивідендів на мільярди доларів”, – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Росії визнали нищівний вплив нафтового ембарго на економіку країни

Другий танкер, зафрахтований Eni, найближчим часом вирушить до Венесуели. Очікується, що він завантажить 2 млн барелів розведеної сирої нафти і доставить її до Європи. Цей вантаж Eni та іспанська Repsol розділять між собою.

Учора Міністерство фінансів США виключило колишнього національного скарбника Венесуели і племінника першої леді країни зі свого санкційного списку венесуельських чиновників.

Сполучені Штати Америки дозволили на початку червня поставки венесуельської нафти в Європу. Європейські компанії можуть почати поставки нафти з Венесуели вже в липні, щоб замістити російську нафту.

Адміністрація президента США сподівається, що венесуельська нафта допоможе Європі знизити залежність від Росії і перенаправити частину поставок з китайського напрямку.

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз обговорюють можливість закупівель російської нафти за нижчою від ринкової ціною замість відмови від її імпорту на тлі різкого підвищення цін на пальне.