“Тепер я вільний літати, куди захочу” – в Італії провели першу евтаназію

У четвер, 16 червня, в Італії сталося перше легальне самогубство.

Паралізований в автокатастрофі 12 років тому 44-річний Федеріко Карбоні помер удома після приймання смертельної дози препарату, пише Асоціація Луки Косціоні.

Вона виступає за легалізацію евтаназії. На прохання чоловіка асоціація розкрила його ім’я.

Процедура самогубства з медичною допомогою проходила під наглядом лікаря, анестезіолога та консультанта Карбоні. Карбоні сам ввів препарат через спеціальний апарат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іспанії дозволили робити евтаназію

“Я не заперечую, що мені шкода прощатися з життям. Я збрехав би, якби сказав інше, тому що життя прекрасне, і воно у нас тільки одне. Але, на жаль, так вийшло. Я зробив усе можливе, щоб мати можливість жити якнайкраще і спробувати максимально відновитись після своєї інвалідності, але я виснажений як морально, так і фізично. У мене немає мінімуму автономії у повсякденному житті, я у владі подій, я у всьому залежу від інших, я як човен, що дрейфує в океані. Я знаю про свій фізичний стан і перспективи, тому я абсолютно спокійний щодо того, що я зроблю. Пишаюся, що написав частину історії. Тепер я, нарешті, вільний літати, куди захочу”, – сказав чоловік востаннє.

Законність евтаназії є складною проблемою в Італії. Проти цього там виступає впливова Римо-католицька церква та багато політиків.

2019 року рішення Конституційного суду Італії встановило, що допомога в самогубстві допустима, якщо пацієнти можуть самі приймати рішення і “відчувають непереборний біль”, Попри це, Карбоні довго судився за доступ до евтаназії. У листопаді 2021 року регіональні органи охорони здоров’я нарешті дозволили йому.

В Австрії з 1 січня 2022 року дозволили евтаназію для невиліковно хворих. Звернутися по неї можуть повнолітні, які спроможні самостійно приймати рішення. Після схвалення прохання мають із нотаріусом чи юристом завершити всі справи. Ті випишуть дозвіл на купівлю смертельних ліків