“Постачання зброї та ситуація на Донбасі” – що Джонсон приїхав вирішувати у Київ

Візит прем’єра Великої Британії Бориса Джонсона до Києва пов’язаний із напруженою ситуацією на Донбасі. Приїзд іноземного лідера важливий, щоб активізувати постачання зброї. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

“Українське питання зараз номер один у Європі. З точки зору української і загальноєвропейської безпеки. Тому такі часті візити іноземних лідерів – закономірні. Це не просто модно, як було на початку квітня. Зараз це вже практичні питання. Джонсон є одним з найбільш активних на українському напрямку. Один з найбільших друзів України. Цей візит пов’язаний із вивченням безпекової ситуації, яка зараз дуже напружена на Донбасі. Прем’єр Британії, ймовірно, з’ясовує потреби України які види озброєнь необхідні та що ще може зробити Захід”, говорить Фесенко.

Цей візит пов’язаний із тим, що треба активізувати військову допомогу Україні, каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсона турбує, що Україну можуть схиляти до поступок політолог про візит прем’єра Британії

“Самі ці питання будуть актуальними, особливо, напередодні самітів НАТО та Великої сімки. Тому що війна Росії проти України зараз головна тема”, додає Фесенко.

Візит у Київ став престижним в європейській політиці, каже політолог.

“Показати, що ти не боїшся приїхати в країну, яка воює. Що ти проявляєш себе як активного політика. Кінець червня дуже насичений. Це саміти ЄС, НАТО, Великої сімки. На всіх обговорюватимуть українське питання. Тому впливові європейські політики у Києві отримують інформацію з перших рук. Це також прояв поваги до України, демонстрація солідарності та підтримки. До того ж, під час візитів обговорюють надання Україні зброї та боєприпасів. Думаю, візит Джонсона насамперед спрямований саме на це”, говорить Фесенко.

Британський прем’єр Борис Джонсон приїхав до Києва 17 червня. Президент України Володимир Зеленський обговорив з ним постачання важкої зброї та систем протиповітряної оборони. Тижнем раніше Зеленський зустрічався з британським міністром оборони Беном Воллесом. Попередній візит Джонсона був 9 квітня.

16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр Італії Маріо Драгі відвідали Київ. Побували у зруйнованому росіянами місті Ірпінь на Київщині та зустрілися з Зеленським.