“Візит трьох лідерів має стати початком жахіття Зеленського” – Крістоф Шильц

Думки в німецькому виданні Die Welt оглядача Крістофа Шильца

Це був важливий візит. Поїздка трьох провідних політиків ЄС, канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Франції Еммануеля Макрона та прем’єра Італії Маріо Драґі була зустріччю теплих слів. Усі троє підтримують прагнення України вступити в ЄС. Це зобов’язання нікому нічого не коштує. Шольц сумлінно сказав, що підтримка триватиме доти, “скільки це буде необхідно для боротьби України за незалежність”.

Макрон, зокрема, пояснив, що йдеться про “європейську єдність”, щоб “говорити про сьогодення та майбутнє одночасно, бо ми знаємо, що наступні кілька тижнів будуть важкими”. А Володимир Зеленський показав себе вдячним господарем: “Цінуємо вашу солідарність із нашою країною та народом”.

Є підстави вважати, що Шольц, Макрон і Драґі підштовхували Зеленського за зачиненими дверима до початку переговорів з Росією і роботу над мирним рішенням найближчими місяцями після падіння Донбасу

Це все? Ні. Є багато підстав думати, що гості не лише підтримали українського президента, а й підштовхували його за зачиненими дверима до початку переговорів з Росією і роботи над мирним рішенням у найближчі місяці після очікуваного падіння Донбасу.

Чому так вважаю? По-перше, Італія представила нариси мирного плану три тижні тому й нарощує темпи його просування. По-друге, попри численні заклики про допомогу з Києва, найважливіші європейські країни, як-от Німеччина й Франція, не наважуються постачати зброю під будь-якими приводами, які, на їхню думку, надмірно затягують війну й можуть спровокувати подальшу ескалацію. Можливо, також за межами України. По-третє, під час свого візиту в Румунію в середу Макрон мало говорив про нові постачання зброї Києву, натомість багато про потребу переговорів. І зробив Зеленському, дипломатично запаковані кілька чітких заяв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З економічного реформатора Путін мутував у військового злочинця

Цей візит був не лише приємним для президента України. Радше це має стати для нього початком жахіття. Бо ця трійка становить ядро нової коаліції політиків-реалістів у війні України. Вони виступають за прагматичне, швидке та, принаймні, з погляду Заходу, найреальніше мирне рішення. Але вони не виступають за справедливість, більшу безпеку в Європі й захист свободи й основних принципів міжнародного права.

Це створює величезний розкол усередині ЄС. З однієї сторони, політики-реалісти трійки, навколо яких, найімовірніше, сформується більшість у Європі, а з іншої – всі держави в Балтиці, на сході та південному сході ЄС, які справедливо бояться, що значні земельні надбання Росії у рамках швидкого миру можуть спонукати Володимира Путіна далі переслідувати цілі й атакувати. Що це тільки розпалить його шалені фантазії про велику Російську імперію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

Але, питають люди, чи не краще було б, щоб Україна якнайшвидше помирилася з Росією, щоб запобігти більшій кількості смертей? Щоб позбавити Захід від болісних суперечок про постійні постачання зброї та зростання цін на енергоносії, а також запобігти можливим новим хвилям біженців, які загрожують Європі внаслідок браку експорту зерна до Африки?

Ні. Ідеться не про регіональний конфлікт, а про весь європейський світоустрій. Якщо Путін своєю агресією досягне свого й російське вторгнення винагородять територіальними надбаннями, він має продовжувати попри угоди, яких було багато до початку вторгнення 24 лютого.

Україна готова продовжувати боротьбу за свободу. Але їй потрібна достатня кількість зброї і впродовж тривалого часу

Україна готова продовжувати боротьбу за свободу. Але для цієї боротьби, зокрема й заради Європи, їй потрібна достатня кількість зброї і впродовж тривалого часу. Але цього не станеться, бо трійка навколо Шольца й компанії хоче якнайшвидшого завершення війни шляхом переговорів.

Що Зеленський може з цим зробити? Нічого. Бо його країна залежить від крапель із Заходу. Коротко, попри всі публічні заяви з Берліна, Брюсселя, Парижа й Вашингтона, Зеленський та український народ, на жаль, зовсім не вільні самостійно вирішувати долю своєї країни. За них вирішують інші. І візит “трійки” до Києва знаменує собою початок цього процесу, який, вочевидь, підтримають теж американці.

Є багато свідчень, що Путін хоче захопити не лише Донбас, а й увесь південь України, який уже на 70-80% контролює Росія. Це означало б, що Україна була б лише залишком держави, відрізана від моря, і тому багато в чому задушена економічно. Зрештою, Шольц і компанія теж мають прийняти це в ім’я своєї благородної “реальної політики”, просто для того, щоб мати змогу сподіватися, що Путін не піде далі.

Переклад Gazeta.ua