У Міноборони підрахували, скільки РСЗВ потрібно Україні для масштабного контрнаступу

Щоб перейти у контрнаступ та звільнити захоплені Росією території, Україні потрібно щонайменше 100 реактивних систем залпового вогню західного зразка.

Україна отримала і вже використовує на передовій 150 гаубиць калібру 155 мм, заявив радник міністра оборони України Юрій Сак, передає DW. Водночас Збройні сили потребують більшої кількості далекобійних артилерійських систем.

“Сполучені Штати Америки повідомили, що нададуть Україні чотири системи HIMARS. Велика Британія заявила, що надасть Україні системи MLRS. Наразі Україні необхідно близько 100 таких систем, щоб мати можливість перейти в контрнаступ і звільнити нашу землю”, – наголосив Сак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вже витратили весь наступальний потенціал – американський генерал

Радник міністра оборони навів у приклад ситуацію у Сіверськодонецьку на Луганщині, де точаться запеклі бої, а ЗСУ проводять контратаки.

“Вони могли б бути ефективнішими, якби Україна в найкоротший термін отримала важке озброєння”, – зазначив він.

Сполучені Штати Америки повинні перезапустити виробництво артилерійських систем HIMARS, щоб постачати їх в Україну принаймні десятками.

Системи HIMARS вкрай необхідні Збройним силам України для збереження власних позицій. Адже перебуваючи в обороні, українські військові є фіксованою мішенню для потужної російської артилерії. Дальність HIMARS переважає російські “Смерчі” на кілька кілометрів. HIMARS можуть вражати цілі на відстані до 300 км, але Україні поки що надали боєприпаси з дальністю не більше 80 км.