“Дзвінок Залужного о 4:00”: Резніков пригадав ранок 24 лютого

Ранок міністра оборони Олексія Резнікова 24 лютого розпочався з дзвінка головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.

Той розповів йому, що почалося повномасштабне вторгнення Росії, пригадав Резніков в інтерв’ю The Economist.

“Його війна почалася з дзвінка о 4:00 від головнокомандувача Збройними силами України Валерія Залужного та лаконічного повідомлення: “Почалося. Удари по ППО (протиповітряній обороні. – Gazeta.ua) та радарам. Вторгнення”, йдеться в матеріалі.

Група радників з президентом Володимиром Зеленським озброїлася автоматичними гвинтівками. Вони рухалися по секретних локаціях столиці.

“Одною з найбільш незручних речей було прокидатися щоранку в новому ліжку”, зауважив Резніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні вдалося таємно вивезти військові частини – Резніков

Зазначається, ця тактика була частиною розроблених під час надсекретного планування перед вторгненням протоколів. Публічно президент і міністр оборони применшували загрозу війни. Приватно вони готувалися до гіршого.

За словами Резнікова, Україна готувалася до війни. Вони приховали системи ППО та штурмовики, замінивши їх макетами. Вони ухвалили новий закон про територіальну оборону, щоб за три дні озброїти приблизно 100 тис. мирних жителів.

Ключовим моментом стало рішення Зеленського залишитися в Києві, вважає Резніков.

“Усі очікували, що президент буде керувати і формувати уряд у вигнанні. Але у Зеленського був свій сценарій”, додав він.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну агресію. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, сходу та Криму. Тоді Володимир Путін заявив про “спеціальну воєнну операцію” для “демілітаризації і денацифікації” України.

Агресію РФ проти України підтримують 74% росіян.