Російські пропагандисти намагаються очорнити українських військових

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України зібрав добірку фейків, маніпуляцій і дезінформації, які російські окупанти створили на ранок 13 червня.

Пропагандистські засоби масової інформації Російської Федерації поширюють чергову дезінформацію щодо війни в Україні, повідомила у понеділок пресслужба ЦПД в Telegram.

“Полонений український військовий нібито розповів про вживання наркотиків товаришами по службі, зокрема командирами. За його словами, він навіть був свідком обміну боєприпасів на наркотики”, – йдеться у фейкові, що запустили росЗМІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні закінчиться за столом переговорів – Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що “мир в Україні можливий. Питання в тому, якою буде його ціна. Скільки території, свободи та демократії ми готові заплатити за цей мир”.

“Російські пропагандисти зробили дуже своєрідний переклад та опублікували слова генсека Альянсу у власній інтерпретації: “мир в Україні можливий, якщо Київ піде на територіальні поступки”. Це – маніпуляція”, – попереджають в РНБО.

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова також ширить дезінформацію.

“До мене надходить нова категорія звернень від українських матерів, вони просять не повертати їхніх (полонених) синів, тому що вважають, що вони будуть знову відправлені на фронт або будуть піддані репресіям”, – заявила вона.

Російські засоби масової інформації опублікували фейк про знайдений у Маріуполі щоденник офіцера СБУ із кодами для кіберстеження. Пропагандисти запевняють, що ця інформація могла бути використана СБУ для цілодобового стеження за населенням України та для доступу до особистих даних та листування абонентів, однак це не відповідає дійсності.