У Боснії схвалили політичну угоду, яка допоможе з отриманням статусу кандидата на членство в ЄС

Лідери політичних партій Боснії та Герцеговини, представлених у парламенті, та члени Президії БіГ ухвалили політичну угоду про принципи забезпечення функціонування країни на шляху до вступу до ЄС.

Про це йдеться у заяві на сайті Європейської ради.

Зустріч відбулася у присутності президента Європейської Ради Шарля Мішеля та голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

Лідери партій у заяві підтвердили свою відданість «збереженню та побудові мирної, стабільної, суверенної та незалежної функціональної європейської держави Боснія та Герцеговина, що складається з боснійців, хорватів та сербів як складових народів (поряд з іншими) та громадян Боснії та Герцеговини, що складається з двох утворень та округу Брчко, створений відповідно до Конституції та Спільної рамкової угоди про мир».

Вони також зобов’язалися відстоювати принципи верховенства закону та проведення вільних та демократичних виборів, а також розвиток демократичних інститутів на всіх рівнях влади.

Також партії погодилися в необхідності дотримуватися принципів і цінностей, що лежать в основі Європейського Союзу та демократичних суспільств, та майбутнє Боснії та Герцеговини в рамках Європейського Союзу.

«Вони наголошують на важливості проведення реформ, що сприяють європейській інтеграції Боснії та Герцеговини, а саме 14 ключових пріоритетів, викладених у висновку Комісії», – йдеться у заяві.

В угоді також зазначено 19 пунктів, виконання яких наблизить країну до членства в ЄС, включаючи виконання необхідних реформ та рекомендацій Єврокомісії.

Нагадаємо, більшість країн Західних Балкан мають статус кандидата у члени ЄС, і лише дві мають статус «потенційного кандидата»: Косово, а також Боснія та Герцеговина.

Читайте також: 

Офіційний представник президента Франції повідомив, що рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС має бути ухвалене без послаблення блоку.

Глава Бундестагу Бербель Бас також закликала надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС та забезпечити якнайшвидший вступ України до Альянсу. ЄС має зробити все, що в його силах, для забезпечення того, аби процес вступу здійснювався «настільки швидко, наскільки це дозволяють договори ЄС».

Президент України Володимир Зеленський закликав демократичні країни підтримати Україну не лише на словах, а й на ділі.

Глава партії влади Грузії «Грузинська мрія» Іраклій Кобахідзе вважатиме несправедливим, якщо Євросоюз надасть Україні і Молдові кандидатський статус в ЄС, а Грузії – ні.