Вибори у Франції: блок Макрона вирвався вперед з перевагою в 0,1%

Коаліція президента Франції Еммануеля Макрона “Разом!” 12 червня з мінімальною перевагою перемогла у першому турі парламентських виборів.

Після обробки 100% голосів у нього – 25,75%, тоді як блок лівих партій “Новий народний екологічний і соціальний союз” Жана-Люка Меланшона відстав від коаліції на 0,09% – 25,66%, передає Le Figaro.

“Різниця між двома політсилами становить лише 21 442 голоси. Президентська більшість отримала 5 857 558 голосів проти 5 836 116 голосів. Партія “Національне об’єднання” Марін Ле Пен посіла третє місце. Блок правих партій “Республіканці” отримав усього 10,42%”, – пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шольц визнав помилки щодо тісних економічних відносин із Росією

Вибори представників до нижньої палати парламенту Франції – Національних зборів – проходять у два тури. Остаточні результати стануть відомими після другого туру голосування, який відбудеться у неділю, 19 червня.

Щоб забезпечити проведення запланованих економічних реформ у країні, Макрону потрібно отримати абсолютну більшість. Це щонайменше 289 місць.

За оцінкою Інституту вивчення громадської думки Ipsos-Sopra Steria, на вибори не прийшло більш ніж половина виборців – 52,50%. Це антирекорд, зареєстрований вперше в історії Франції.

Наприкінці квітня стало відомо, що Макрон переміг у другому турі виборів президента Франції. Він очолюватиме цю країну ще пʼять років. Макрон став першим за 20 років переобраним президентом Франції.

За Макрона проголосували 58,2% французів, тоді як його опонентку ультраправу кандидатку Марін Ле Пен підтримали 41,8% виборців. Ле Пен заявила, що визнає поразку на виборах президента Франції.