Зеленський став лауреатом премії Нємцова за мужність

Фонд Бориса Нємцова присудив свою щорічну премію за сміливість президентові Володимиру Зеленському.

Через війну в Україні фонд вирішив висунути на премію українців, до цього її лауреатами ставали лише російські опозиційні політики та активісти. Про це йдеться на сайті фонду.

Серед кандидатів у 2022 також були мер Києва Віталій Кличко, лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук, засновниця підрозділу бойових медиків-волонтерів Юлія Паєвська (Тайра), яка нині перебуває у російському полоні, а також радник президента України Олексій Арестович.

Зеленського обрали шляхом рейтингового голосування засновників та ради фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Він на власні очі бачив зло” – Зеленський виступив на благодійному вечорі Шона Пенна

Рік тому її отримав Олексій Навальний, який перебуває в колонії після отруєння та повернення до Росії.

За словами доньки Нємцова Жанни у інтерв’ю виданню “Медуза”, президент України “виявив неймовірну сміливість, якої від нього ніхто не очікував”.

“Я думаю, що навіть Володимир Путін був, м’яко скажемо, здивований тим, що Зеленський виявився мужньою людиною, і зараз це лідер вільного світу… Ми даємо премію не за минуле та не за майбутнє. Ми даємо премію за те, що людина зробила тут і зараз цього року. А тут і зараз Володимир Зеленський залишився у Києві та вирішив захищати свою Батьківщину разом зі своїм народом”, сказала Нємцова.

У березні Володимир Зеленський отримав медаль Свободи Рональда Рейгана. Нагороду для президента послу України у США Оксані Маркаровій передав керівник Президентського фонду Рейгана Фредерік Раян.

Раніше Зеленський отримав Герб Таллінна. Цю нагороду в Естонії вручають на знак особливої пошани.