“Попит на пальне зростатиме, шукати його стане ще складніше” – експерти

Різкого здорожчання бензину не буде. Проте якою буде його вартість до кінця літа спрогнозувати неможливо.

“У нас є запас міцності для того, щоб амортизувати подальше можливе подорожчання пального. Якщо будуть якісь критичні сценарії зараз лунають прогнози $140-150 за барель у такому разі треба буде дивитися: може тоді щось і станеться. Але поки що у нас є $120-125 за барель, таких передумов (для здорожчання бензину, – прим.) немає”, – розповів паливний експерт, директор Консалтингової компанії “А-95” Сергій Куюн у коментарі “Фактам”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава не регулюватиме ціни на пальне

За його оцінкою, напружена ситуація з пальним зберігатиметься. Це пов’язано, зокрема, з майбутнім збором урожаю. Крім того, багато українців повертаються додому, що впливає на транспортну інфраструктуру. Попит зростатиме, а шукати пальне буде ще складніше, прогнозує експерт.

“Із позитивних новин те, що ми вийшли на постачання обсягів, достатніх для критичної інфраструктури, для промисловості. Це найважливіше на сьогоднішній день. Відповідно, все, що буде зверху, вже надходитиме на ринок приватних споживачів. Саме в цьому сегменті споживання ми поки що бачимо недостатньо обсягів поставок. Сподіваюся, зможемо протягом місяця-двох покращити ситуацію, якщо не буде жодних “сюрпризів” та форс-мажорів”, – зазначив Куюн.

Новий виток дефіциту палива прогнозує власник однієї з мереж АЗС Дмитро Льоушкін.

Зростання споживання пального, яке зараз відбувається значно перевищує можливості постачання його усіма операторами, зауважив він.

“Збиральна компанія наближається, фермери і дикий обсяг зростання перевезень. Все ж таки на колесах зараз і зерно і побутові товари. Логістики залізницею поменшало, вона незграбна, автотранспорт у фаворі, траси перевантажені… Але це все дизель… якого на таке споживання явно немає. І особисто у мене тепер дизель викликає більше побоювань, аніж бензин, його потроху тягнуть, його треба не так багато, порівняно з дизелем”, – пояснив Льоушкін у Facebook.

В Україні хочуть повернути державне регулювання цін на бензин та дизельне паливо. Його знову запровадять, коли дефіцит палива на українському ринку зникне.

Дефіцит пального на українських АЗС виник наприкінці квітня. Для врегулювання ситуації 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин та дизельне пальне на 40-43%.

17 травня уряд призупинив цінове регулювання на паливному ринку. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне пальне будуть не вище 58 грн за літр, а ціни на бензин – не вище 52 грн за літр.