“За спокій Європи має платити Україна” – що означає “збереження обличчя Путіна”

Бажання частини європейських лідерів зберегти обличчя президенту Росії Володимиру Путіну намагаються реалізувати суверенітетом України. Києву нав’язуватимуть Мінськ-3. Але це означатиме крах країни. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Микола Мельник.

“У Європі діють, як їхні попередники хочуть замирення, як було із Чехословаччиною, яку віддали Гітлеру. Відтоді нічого не змінилося. Європа намагається розв’язувати свої питання безпеки українськими землями. Частина ЄС намагається переконати Україну поступитися суверенітетом заради їхнього спокою. Єдина можлива позиція українців не йти на це”, говорить Мельник.

Росія через європейських політиків намагається нав’язати Україні точку зору, що достатньо пожертвувати суверенністю, щоб припинилися війна, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політична демонстрація: економіст пояснив важливість санкцій України щодо Путіна та його кола

“Європейці тиснуть на нас і не поспішають допомагати озброєнням. Намагаються відтягнути момент передавання зброї. За винятком Польщі, країн Балтії, Чехії, Словаччини. Тому що ці країні знають, що таке тиранія росіян. А інші держави нав’язуватимуть Україні Мінськ-3”, каже Мельник.

Нещодавно Німеччина заборонила Іспанії передавати Україні озброєння, яке свого часу передали до Мадрида в рамках співпраці країн НАТО, додає політолог.

“Німеччина послідовний україноскептик. 2008-го в Бухаресті саме ця країна та Франція наклали вето на надання ПДЧ України в НАТО. І досі продовжують політику з Мінськими угодами, які ведуть до знищення нашої країни. Еліти у Франції також скептичні до України”, говорить Мельник.

Жодних угод з Росією не можна досягати, адже вона не піде з тих територій, які вже зайняла, наголошує політолог.

“Вони 2014 року змогли захопити плацдарм 16 відсотків нашої території. І готувалися до чергового стрибка. Зараз захопили понад 30 відсотків. І готові йти далі. Тому ми маємо воювати. Ми чекаємо на зброю і дочекаємося. А до Москви озброєння не прийде. Нам складно, але якщо підемо на якісь домовленості, це буде крах України”, каже Мельник.

Президент Володимир Зеленський раніше повідомляв, що президент Франції Еммануель Макрон закликав його піти на поступки перед окупантом, щоб “зберегти обличчя Путіну”. Пізніше Макрон заявив, що “Росію не можна зараз принижувати”.

З початку повномасштабного вторгнення Росії канцлер Німеччини Олаф Шольц неодноразово розмовляв з президентом РФ Володимиром Путіним телефоном. Шеститижнева перерва в цих контактах відбулася лише після викриття звірств російської армії в Бучі. 8 червня Шольц знову розмовляв з Путіним. Вони домовилися, що необхідно зробити все, щоб дозволити експорт зерна з України.