“Макрон поставив Францію у незручне становище” – канадський оглядач Гері Мейсон

Думка у канадському виданні The Globe and Mail оглядача Гері Мейсона

Практично від початку війни в Україні над світом висить страх перед конфліктом, який може призвести до ядерної катастрофи. Володимир Путін та його соратники використовували цю загрозу як тактику, щоб навіяти страх західним демократіям, зокрема владі Великої Британії, ЄС та США.

Раніше Путін попередив, що будь-які “треті сторони”, які намагаються допомогти Україні, ризикують отримати “наслідки, яких ніколи не бачили за всю історію”. У травні пов’язаний з Кремлем телеведучий попередив Велику Британію, що якщо вона запустить будь-які ракети в напрямку Росії, то перетвориться на “радіоактивну пустелю”.

Маючи справу з таким у прямому та переносному сенсі хворим і страждаючим на манію величі, як Путін, ніколи не можете повністю ігнорувати ці зауваження. Будь-який обмін ядерними ударами між Росією та країною Заходу, швидше за все, швидко переросте у масштабнішу світову катастрофу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “До кінця року війна завершиться перемогою України” Малькольм Ненсі

Зло, на яке здатний Путін, нервує одних політиків більше, ніж інших. Один із них президент Франції Еммануель Макрон. Він недавно поділився думками про те, чим може закінчитися війна в Україні чи, принаймні, що для цього може знадобитися.

“Ми не повинні принижувати Росію, щоб у той день, коли припиняться бойові дії, ми могли збудувати з’їзд для дипломатичних засобів”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У Москви мало шансів на перемогу” що пише про нас світова преса

Можете уявити, як це сприйняли в Україні? Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що така заява “лише принижує Францію”, бо Росія “принижує себе сама”. Президент Володимир Зеленський був приголомшений, заявивши, що Росія вбиває громадян його країни з 2014 року, коли вторглася в Крим.

Хоча залишається незрозумілим, що саме мав на увазі президент Франції, коли сказав, що Росію і Путіна не можна “принижувати”, загалом це було витлумачено як знак умиротворення якщо Україні доведеться втратити частину землі, щоб Путін міг зберегти лице, то так тому й бути.

Після нічим не спровокованого вторгнення Росії не може бути й мови про умиротворення Путіна зі сторони західних лідерів

Це жахлива думка. Після нічим не спровокованого вторгнення Росії не може бути й мови про умиротворення зі сторони західних лідерів. Особливо після того, як армія Путіна вбила тисячі невинних українців. Після того, як його солдати ґвалтували українських жінок і дітей. Після того, як російські війська зрівняли з землею цілі міста та вбили тих, хто опинився у пастці у своїх домівках, особливо старих. Після того, як окупанти захопили в полон десятки тисяч українців, у тому числі дітей, і депортували їх у табори в Росії.

Ні, зараз не час говорити про те, як ми повинні зробити так, щоб зрештою Путін не відчував себе приниженим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путінський фашистський режим завершиться крахом” американський політолог Олександр Мотиль

Я розумію бажання Макрона якнайшвидше закінчити цю війну. Вона має наслідки по всьому світу, сприяючи зростанню цін на енергоносії, інфляцію, брак продовольства та розмови про глобальну рецесію. Санкції, введені ЄС, вплинули на Росію, але також завдали значного болю 27 його країнам-членам.

Італія та Німеччина приєдналися до Франції у заклику до якнайшвидшого припинення війни. Єдиний європейський фронт щодо України останнім часом дає тріщини.

Війна колись закінчиться, але це не може бути за будь-яку ціну. Будь-яке припинення вогню зараз майже напевно закріпить і принесе Росії офіційні вигоди на Донбасі та півдні України. Багато хто вважає, що Путін був би задоволений, якби пішов геть із цим, і почекав, доки не прийме нове рішення про наступне вторгнення.

Путін нападає, забирає, чекає на тиск світу, погоджується припинити вогонь і піти з територіальними надбаннями Росії

Це те, що він зробив у Криму у 2014 році та навіть у Грузії у 2008 році. Нападає, забирає, чекає на посилення тиску з боку міжнародного співтовариства, а потім погоджується припинити вогонь і піти з територіальними надбаннями Росії.

У результаті ця війна може закінчитися так, що не закінчиться, доки не докладуть всіх зусиль, щоб витіснити російські війська з України. Це вимагатиме терпіння. Прямо зараз сучасна військова техніка надходить в Україну зі США та інших країн. Потрібен час, щоб навчити солдатів, як поводитися з нею. Україна готується до нового наступу.

“Цей стратегічно неспроможний, егоїстичний і нетерплячий французький підхід лише заохочуватиме майбутню російську агресію. Українці б’ються за своє право визначати, чим скінчиться ця війна. І ніхто інший”, – написав генерал-майор австралійської армії у відставці Мік Райан у Twitter.

Переклад Gazeta.ua