З України й сусідніх країн: як українці їдуть на море влітку 2022 року

З 24 лютого 2022 року в Україні триває повномасштабна війна, яку розв’язала країна-агресорка Росія. Армія РФ вбиває мирне населення, нищить міста й паплюжить культурне надбання країни. У воєнних умовах життя українців докорінно змінилося – мільйони громадян виїхали в інші країни, рятуючись від небезпеки. Ряд українських бізнесів переживають важкі часи – частина закривається, здебільшого це стосується розважальної та туристичної сфер.

Однак попри важкі умови туристичні агенції відкрили літній сезон – клієнтам пропонують вигідні умови для відпочинку на морі й консультують, як можна безпечно й зручно поїхати в подорож.

Про те, як працюють туристичні агенції в Україні та чи є попит на поїздки за кордон 2022-го, Gazeta.ua розпитали фахівчиню топової української агенції Катерину Бровченко.

Подорожують з України та інших країн тимчасового перебування

Українці, які понад три місяці перебувають в умовах війни, потребують відпочинку. В літній період найпопулярнішими напрямками для подорожей є морські країни. Ті українці, які мають можливість, шукають вигідні пропозиції поїхати на море. Туристичні агенції пропонують варіанти як для тих українців, які залишаються в країні, так і тих, хто виїхав у сусідні держави. Так звані пакетні тури містять переїзд автобусом або переліт чартерним рейсом до обраної країни, поселення в готелі та інші послуги, потрібні клієнту.

“Навіть ті українці, які повиїжджали, намагаються підтримати вітчизняного виробника, підтримати нашу економіку. Тож ті, хто перебуває за кордоном і має можливість їхати кудись на відпочинок, замовляють у наших турагенцій. Сезон відкрився. Працюємо, шукаємо цікаві пропозиції. Зараз популярні пакетні тури в Туреччину на море.

Навіть ті українці, які повиїжджали, намагаються підтримати вітчизняного виробника, підтримати нашу економіку

Наші туроператори вже прилаштувалися до умов, які склалися, зробили свої чартерні рейси із сусідніх країн. Все те саме, що було в нас. Ціни не можна назвати захмарними. Єдиний нюанс – якщо замовляє людина з України, то має доїхати до пункту, звідки її забирає літак. Тобто, в Польщу, Литву або Молдову. Турагенції консультують, як краще дістатися країни, з якої відбувається виліт. Здебільшого їдуть з України потягом або автобусом. Якщо ж людина зараз мешкає там, то взагалі це зручно”, – розповідає Катерина Бровченко.

Які країни обирають українці для подорожей 2022 року

Невеликий попит є на відпочинок в українських Карпатах. Більше туристів цікавлять недорогі тури в країни, які давно стали лідерами літнього відпочинку. Це такі напрямки, як-от Туреччина, Єгипет, Греція, Кіпр, Іспанія, Італія, Болгарія.

“Україною подорожують набагато менше, аніж раніше. Бачила літні табори, є пропозиції в Карпатах. Лідерами лишаються Туреччина, Греція, Болгарія. Єдине що – це пакетні тури з чартерним перельотом. З усіх сусідніх країн зробили чартери в популярну серед українців Туреччину. Скажімо, з Вільнюса можна полетіти на відпочинок у п’ятизірковому готелі на тиждень за 10-13 тисяч гривень за людину. Кіпр з Польщі може коштувати близько 45 тисяч гривень за двох з харчуванням і перельотом без багажу. Кріт з Молдови близько 14 тисяч за переліт і проживання у чотиризірковому готелі. Загалом з Польщі, Молдови й Литви зараз можна вилетіти куди завгодно”, – розповідає фахівчиня.

Також турагенції пропонують автобусні тури з України

“Зі Львова, Чернівців є постійні автобусні тури в Албанію, екскурсійні тури до турецького Стамбула. Також зі Львова їдуть у Болгарію, Чорногорію. Деякі тури – із заїздом у Румунію, Сербію. Коштувати 10-денний тур до Будви може близько 330-350 євро на людину (оплата за курсом туроператора. – Gazeta.ua). У вартість входить переїзд автобусом, проживання та одно-дворазове харчування, медична страховка.

Зі Львова, Чернівців є постійні автобусні тури в Албанію, екскурсійні тури до турецького Стамбула

Восьмиденний автобусний тур зі Львова на Золоті піски в Болгарії може обійтись у 23 тисячі гривень на двох – з дворазовим харчуванням. Також автобусні тури організовують з Києва. Деякі агенції пропонують лише трансфер. Переїзд з Києва в Албанію може коштувати від 4, 5 тисяч в один бік і близько п’яти тисяч в обидва боки. Час у дорозі до Саранди, Албанія, може становити близько 43 годин”, – розповідає фахівчиня.

Що суттєво змінилось у запитах на подорожі

Фахівчиня наголошує, що ціни на пакетні тури для українців майже не змінилися. Змінились умови подорожей, а також вимоги туристів.

“Усе те, що було, є і зараз. Змінилися лише міста вильотів, можливо, дещо ціни, хоча зараз вони досить приємні – якщо не враховувати зменшення доходів людей. У плані “відкритості” країн – зараз подорожувати простіше, оскільки пом’якшують заборони, які діяли через епідемію коронавірусу. Нові вимоги висувають самі туристи. Багато зараз питають: де немає росіян. Дехто веде такий рейтинг готелів, які не обслуговують туристів з РФ. Але знайти такі готелі важко – можливо, їх будуть одиниці.

Дехто веде такий рейтинг готелів, які не обслуговують туристів з РФ

Готелі не поспішають відмовлятися від грошей. Є ряд готелів, які цілковито відмовилися, але це здебільшого п’ятизіркові, дорогі. Бюджетний відпочинок залишають доступним для всіх. Греція не відмовляється від туристів з РФ, Кіпр так само. Туреччина і Єгипет теж – у них зараз з РФ запустили свої чартери. Росіяни приїздять у ці країни – намагаються “качати права”. Нещодавно в чатах турагенцій поширювали інформацію про конфліктну ситуацію в Туреччині. Росіяни поскаржились адміністрації, що українці співають в караоке “Ой у лузі червона калина”. Буцімто обурилися, що наші співають і танцюють під цю пісню. А в Туреччині ставлять ті пісні, які люди замовляють”, – розповідає Катерина Бровченко.

Фахівчиня розповідає, що під час замовлення пакетних турів видимих бонусів українцям не пропонують, проте зараз у пакет додали особливий вид страхування.

“З “плюшок” – обов’язкове страхування від невиїзду. У разі скасування туру люди не втрачатимуть гроші. Раніше його не надто хотіли брати. Зараз таке страхування додають у вартість туру. Не помітила, щоб воно впливало на ціну”, – розповідає Катерина Бровченко.

2 млн 300 тис.

українців повернулися в Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це свідчать дані прикордонної агенції ЄС Frontex. Вони охоплюють підрахунки від 25 до 31 травня. З початку активних бойових дій у країни ЄС поїхали 5,3 млн українців. А загальна кількість переміщених осіб, які приїхали в Євросоюз, зокрема й не громадян України, становить 7 млн людей.