Уряд Німеччини допоможе Україні з контейнерами для зерна

Уряд Німеччини створить грошовий фонд для закупівлі залізничних зернових контейнерів, якими будуть вивозити збіжжя з України.

Про це в інтерв’ю Handelsblatt заявив уповноважений уряду ФРН із питань залізничних перевезень Міхаель Тойрер.

«Ми робимо все можливе, щоб зерно можна було перевозити з України залізницею, щоб запобігти глобальному голоду», – зазначив Тойрер.

Він додав, що уряд обговорює ідею створення фонду для закупівлі зернових контейнерів для пшениці, яких зараз не вистачає. Крім того, йдеться про надання допомоги з терміналами для перевантаження зерна на українському кордоні, бо тамтешня колія ширша.

За оцінками Міхаеля Тойрера, «в найбільш оптимістичному випадку» з 23 мільйон тонн зерна, що зберігаються в Україні, залізницею вдасться вивезти 10 мільйонів.

Перевезеннями займаються федеральний уряд Німеччини, Європейська комісія, а також профільні німецькі асоціації – зокрема Асоціація сільськогосподарських торговців.

Остання також виступає за спрощення перетину зовнішнього кордону ЄС для зернових вантажів та збільшення порогу такого вантажу на одному вагоні з 40 до 44 тонн.

Раніше українська сторона не схвалила так званий план Ердогана щодо вивезення українського зерна з Одеси морем. План нібито передбачає розмінування підступів до міста, далі турецький військовий супровід суховантажів до нейтральних вод та російський супровід – до Босфору.

Україна не збирається приставати на пропозицію путіна й лукашенка возити зерно через білорусь.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що зерно з України не може транспортуватися до Балтійських портів через територію білорусі. Адже інфраструктура для поставок може потім використовуватись для переміщення військ. До того ж, білоруський диктатор лукашенко дав зрозуміти, що підтримує агресію рф, а отже, про перевезення вантажів через цю країну не може бути й мови.

Напередодні стало відомо, що українські зернові пішли на експорт через румунський порт Констанца.