РФ краде історичні артефакти України, зокрема скіфське золото

Російська Федерація на тимчасово захоплених територіях України вивозить всі історичні артефакти.

Зокрема, скіфське золото. Про це повідомляє The Guardian.

“Зараз є дуже вагомі докази того, що це навмисний крок Росії, коли певні картини та прикраси вивезли в РФ”, – сказав Брайан Деніелс, антрополог, який працює з археологами, істориками та фахівцями з цифрових зображень.

З лабораторії в американському штаті Вірджинія Деніелс та його колеги стежили за пограбуванням та знищенням культурних цінностей з початку вторгнення та виявили закономірності у злочинах.

Крадіжки значною мірою зосереджені на дорогоцінному скіфському золоті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі українські військові знайшли стародавні амфори

“Ці предмети візуально приголомшують, і зараз так багато повідомлень про крадіжки, що очевидно, що це стратегія”, – сказав Деніелс.

Він додав, що для України вони можуть скласти список врадених речей.

Деніелс додав, що важко зрозуміти, чи була грошова цінність найважливішим фактором для росіян або предмети обрали через їх культурне значення.

“Можливо, все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, маючи на увазі законне володіння Росією усіма їхніми експонатами”, зауважив він.

Деніелсу ясно, що крадіжки, як правило, слідують за загрозливими допитами музейних зберігачів та доглядачів. Спроби Росії знайти та вкрасти заховані артефакти в окупованих українських містах стають все більш рішучими.

“Ми все більше турбуємося про музейних працівників та співробітників служби безпеки, особливо коли вони опиняються в тилу росіян”, – сказав він.

У тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області російські окупанти викрали національні цінності України з музею. Серед них була й колекція скіфського золота, що виявили археологи в 1950-х роках минулого сторіччя.

Російська загарбники продовжують знищувати, руйнувати та викрадати пам’ятки культурної спадщини України. Зараз задокументовано уже 242 випадки воєнних злочинів проти таких об’єктів.