Є два шляхи – в МЗС розповіли, як Україна вивозить зерно

Україна організувала два шляхи експорту зерна – через Румунію та Польщу.

Тривають переговори щодо третього з країнами Балтії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Дмитро Сенік у коментарі Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не повинна довіряти Путіну щодо вивезення зерна – німецький міністр

“Ці маршрути не ідеальні, тому що вони створюють певне “пляшкове горло”. Водночас ми робимо все можливе, щоб розвинути ці маршрути”, – розповів заступник міністра журналістам на Азійському саміті з безпеки в Сінгапурі.

Сенік зазначив, що глобальна продовольча безпека перебуває під загрозою, оскільки вторгнення РФ в Україну зупинило експорт зерна Чорним морем, що спричинило масовий дефіцит і різке зростання цін.

У жовтні в Україні очікують дефіциту складських приміщень для зберігання врожаю. Країна-агресорка Російська Федерація навмисно бомбардує сільськогосподарські об’єкти.

В Україні починається підготовка до збирання врожаю в умовах війни. Однак існує низка проблем, зокрема, з вивезенням зерна й олійних минулого року. Про це розповів Шмигаль 8 червня.

Прем’єр-міністр назвав основні виклики, з якими цьогоріч стикнулися аграрії:

1. Необхідність вивозу врожаю. Мінінфраструктури пропрацьовує заходи щодо збільшення пропускної спроможності на західному кордоні України. Через блокування Росією українських портів у нас залишається 23,5 млн т зернових та олійних культур.

2. Збереження нового врожаю. Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, враховуючи міжнародний досвід. Це дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн т.

3. Забезпечення пального для аграріїв.