ВООЗ звинувачує Китай у приховуванні інформації про коронавірус

Останнє розслідування походження Covid-19 не дало результатів.

Здебільшого через брак даних з Китаю. Про це заявила Всесвітня організація охорони здоров’я.

В організації це назвали ще одним ударом в її багаторічні зусилля з визначення того, як почалася пандемія.

У звіті йдеться, що всі дані свідчать, що коронавірус походить від кажанів. Цей висновок аналогічний до того, який ООН зробила 2021 року після поїздки в Китай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не подолала Covid-19. Хвороба просто відійшла на інший план – Радуцький

Брак даних з Китаю, де зареєстрували перші випадки в грудні 2019-го, не дозволяє точно визначити, як хвороба вперше передалася людям.

“Ми в боргу перед собою, перед мільйонами загиблих і мільярдами інфікованих”, – заявила Марія Ван Керкхове старший співробітник ВООЗ у секретаріаті Наукової консультативної групи з походження нових патогенів (SAGO), яка представила доповідь.

У висновку ВООЗ ідеться, що російські, бразильські й китайські члени SAGO не погодилися з тим, що необхідні подальші дослідження лабораторної гіпотези, пояснивши, що з моменту останньої спільної доповіді від березня 2021 року нічого не змінилося.

У звіті 2021-го витік з лабораторії назвали “украй малоймовірним” і передбачали, що найправдоподібнішою гіпотезою було поширення від тварин.

Тема коронавірусу з початком війни в Україні відйшла на другий план, але хвороба нікуди не зникла. Зараз пацієнти із симптомами Covid-19 не часто звертаються до лікарів. Вони вважають, що це звичайні ГРВІ і є більш нагальні проблеми, розповів головний санітарний лікар України Ігор Кузін.