У Франції почався перший тур парламентських виборів

У Франції сьогодні почався перший тур виборів до Національних зборів нижньої палати парламенту.

Лідирують у боротьбі за місця в парламенті три виборчі блоки: центристський “Разом!”, що склався навколо партії президента Еммануеля Макрона, лівий на чолі з партією Жан-Люка Меланшона, та правий, утворений за участю партії “Республіканці”. Про це інформує Le Figaro.

Ультраправа партія Марін Ле Пен “Національне об’єднання” бере участь у виборах самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Київ збираються приїхати Шольц, Макрон і Драгі – ЗМІ

Результати опитування, опубліковані 10 червня, прогнозують лідерство блоку “Разом!”, але не гарантували абсолютної більшості у 289 місць із 577. При цьому, якщо Макрон отримає лише відносну більшість, йому доведеться співпрацювати з іншими парламентськими групами для затвердження своїх законів.

На попередніх виборах 2017 року центристська партія Макрона “Вперед, Республіка!” здобула абсолютну більшість місць 308, а в об’єднанні з партією “Демократичний рух” центристський блок налічував 350 депутатів.

Другий тур виборів відбудеться 19 червня. Після них стануть відомими остаточні результати.

Наприкінці квітня стало відомо, що Еммануель Макрон переміг у другому турі виборів президента Франції. Він очолюватиме цю країну ще пʼять років. Макрон став першим за 20 років переобраним президентом Франції.

За Макрона проголосували 58,2% французів, тоді як його опонентку ультраправу кандидатку Марін Ле Пен підтримали 41,8% виборців. Ле Пен заявила, що визнає поразку на виборах президента Франції.