Зараження буде: у МОЗ розповіли про ймовірність спалаху мавпячої віспи в Україні

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто.

Такий прогноз озвучив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю “Суспільному”.

“Мавпяча віспа в Україні буде, але ми точно знаємо, яким чином проводити епідеміологічне розслідування. Знаємо, чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок був локалізований. Тому я не впевнений, що буде спалах”, – наголосив він.

Кузін розповів, що наразі у світі зареєстровано понад 170 випадків мавпячої віспи. Він пояснив, що для того, аби інфікуватися, потрібно мати тісний контакт з інфікованим. Водночас хвороба передається не так швидко, як коронавірус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, чи загрожує Україні мавп’яча віспа

“Не достатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку. Треба мати доволі тривалий близький контакт з виділеннями цієї людини, або, наприклад, кров’ю, або з якимось біологічним матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті”, – йдеться у повідомленні.

Наразі є чіткі інструкції для лікарів епідеміологів, як в Україні, так і в усьому світі.

“Упродовж самої хвороби інфіковані повинні перебувати в закладі охорони здоров’я. Це по суті лікування і дорівнює невеличкому карантину. Після того, як людина одужала, вона вже не становить ніякої загрози для навколишнього середовища, зокрема для людей”, – сказав Кузін.

Він розповів, що наразі у світі не планують проводити масову вакцинацію від мавпячої віспи.

“Захворювання доволі рідко протікає у важкій формі, тому швидкість передачі його є мінімальною. Ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні”, – додав заступник міністра з охорони здоров’я.

У Нідерландах медики підтвердили шість випадків інфікування мавпячою віспою. Найбільшу кількість виявили у Великій Британії, Іспанії та Португалії. Випадки віспи нещодавно зареєстрували в Ізраїлі та Швейцарії.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може виникнути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема, на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися або захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.