Генсек НАТО озвучив невтішний прогноз щодо війни та звернувся до союзників

В Україні йде «війна на виснаження», саме на це перетворюються бойові дії. Союзникам потрібно готуватися підтримувати нашу державу упродовж тривалого часу.

Про це в інтерв’ю грецькому порталу Capital заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу (НАТО) Єнс Столтенберг.


Єнс Столтенберг
Генеральний секретар НАТО

«Ми повинні бути готові до довгого шляху. Ця війна може тривати довго, і ми повинні бути готові, оскільки ніхто не може сказати, як довго, але ми повинні бути готові до довгого періоду. І тому я закликаю союзників надавати підтримку (Україні), але при цьому бути готовими робити це протягом тривалого часу і бути готовими надати додаткову допомогу. Тому що зараз це все більше стає війною на виснаження»

Генеральний секретар також висловився на тему поставок озброєння Україні. За його словами, зараз союзники по НАТО передають дедалі більше стандартних зразків техніки Альянсу. Позиція в цьому плані змінилася, адже спочатку нашій державі надсилали переважно радянську зброю.

Як повідомлялося, напередодні в Альянсі заявили про побоювання виникнення прямої конфронтації з росією, тому вирішили не постачати Україні деякі види озброєнь. Насамперед, йдеться про танки та бойові літаки.

Раніше керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов зазначив, що до кінця року війна зведеться майже до нуля. На його думку, переломний момент почнеться у серпні, коли західне озброєння надійде у різні підрозділи і буде масово використовуватися на полі бою.

Тим часом секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що не можна недооцінювати силу ворога, він ще має достатньо зброї. За його словами, наступні кілька тижнів будуть дуже важкими.

Раніше Данілов зазначив, що говорити про закінчення війни уже в травні легковажно, адже росія не така слабка. Ситуація буде залежати від того, як західні партнери постачатимуть Україні необхідну зброю.

Тим часом радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що російські війська захопили місто Лиман у Донецькій області. За його словами, Україна втратила можливість бити по тилах ворога через нестачу відповідного озброєння.

Російські війська ведуть наступ у напрямку Сєвєродонецька та ще низки населених пунктів. Сьогодні, 26 травня, рашисти захопили село Мідна Руда в Бахмутському районі Донецької області.

В період з 16 по 25 травня російська окупаційна армія завдала по території України 63 ракетних та 41 авіаційних удари. Більшість із них були спрямовані на об’єкти транспортної інфраструктури залізничного сполучення.