Politico опублікувала список європейських компаній, які продовжують купувати газ РФ

Видання Politico опублікувало перелік європейських компаній, які продовжують купувати у РФ газ. Але деталі їх розрахунків, зокрема, чи відкривали вони рахунки у рублях на вимогу Росії, не розкриваються. Про це йдеться у матеріалі від 25 травня.

Це компанії з Німеччини, Франції, Італії, Угорщини, Чехії, Словаччини та Словенії. Тільки італійська компанія відкрито заявила, що має два рахунки: у рублях та євро.

За угорською MVM міністр закордонних справ Петер Сійярто на початку квітня заявив, що розрахунки відбуваються в євро, «Газпромбанк” конвертує їх та виплачує кошти «Газпром експорту”. Він також зазначив, що новий контакт між дочірньою компанією MVM CEE Energy та «Газпром експортом», підписаний у вересні, вже припускає виплати в альтернативній валюті.

Німецька VNG у коментарі від 9 травня повідомила, що платитиме за рахунками, які й надалі будуть у євро, на рахунки в «Газпромбанку» і вважає, що «конвертування в рублі не спричинить жодних труднощів і… відкриття рахунку відбулося без проблем».

У німецькій RWE сказали 16 травня, що підготувалися до виплат у євро та відкрили відповідний рахунок, та зазначили, що діють відповідно до загальноєвропейських та національних правил.

Аналогічну заяву оприлюднила німецька Uniper, зауваживши, що підготувалася до «відповідних контрактів виплат у євро щодо цього згідно з новим механізмом».

Французька Engie заявила, що підготувалася виконувати свої зобов’язання щодо оплати «поки що це відповідатиме європейській рамці санкцій проти РФ».

Італійська Eni 17 травня заявила, що «почала процес відкриття двох рахунків у «Газпромбанку» у міру перестороги, один у євро та другий – у рублях».

Австрійська OMV стверджує, що здійснює оплату згідно з санкційним механізмом.

У чеській ČEZ прокоментували, що платять у євро за рекомендацією Єврокомісії, а деталі не можуть коментувати.

Словацька SPP та словенська Geoplin заявляють, що розраховуються в євро згідно з чинним контрактом та рекомендаціями європейських установ.

У квітні Єврокомісія повідомила, що санкції ЄС не забороняють відкривати рахунок у «Газпромбанку», хоча зазначила, що клієнти можуть просити російську сторону виконувати зобов’язання за контрактом так, як до схвалення останніх російських вимог щодо оплати за схемою подвійних рахунків, у євро чи доларах та у рублях для конвертації.

Представник Єврокомісії у травні прокоментував, що порушенням санкцій вважатиметься те, що виходить за рамки оплати в євро на рахунок у «Газпромі», але в ЄС продовжують скаржитися на неясність, чи порушенням санкцій вважається відкриття рахунку в рублях для конвертації.

У РФ заявили, що оприлюднять повний перелік компаній, які відкрили рахунки в рублях у «Газпромбанку».

Читайте також, у Євросоюзі заявили, що газові компанії порушать санкції, якщо відкриють банківські рахунки в рублях для купівлі російського газу.

«Газпром» відмовився від прокачування газу через польську ділянку трубопроводу «Ямал-Європа» через санкції, які рф наклала на польського власника газогону.

Десять європейських компаній відкрили в Росії рахунки для оплати газу в рублях. Таким чином кількість покупців, які готові платити РФ в рублях, подвоїлася.