Опитування показало, як змінилося ставлення українців до РФ після вторгнення

Нове опитування показало, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну різко погіршилося ставлення українців до країни-агресора. 92% опитаних зараз ставляться до РФ погано і лише 2% – добре.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 13-18 травня

«Зараз уже лише 2% громадян добре ставляться до Росії, у той час як 92% – погано. Утім, важливо розуміти, що 2% – це близько 500 000 осіб, тобто достатньо істотна кількість в абсолютному вимірі все одно зберігає попри очевидні факти позитивне ставлення до агресора», – повідомили в інституті.

Серед респондентів, які на початку лютого мали погане ставлення до Росії, 97% продовжують його мати, а 3% зараз обрали варіант «важко сказати».

Водночас кардинально змінилися погляди тих, хто мав добре ставлення до Росії, і тих, хто мав невизначене ставлення до неї. Зокрема, 80% тих, хто раніше добре ставився до Росії, тепер погано ставляться до країни-агресора.

Менше ніж кожен десятий зберіг позитивне ставлення до Росії, хоча ще 12% вирішили зараз відповісти «не визначилися».

Серед же тих, хто мав невизначене ставлення до Росії, 97% зараз ставляться до неї погано.

В всіх регіонах України абсолютна більшість жителів погано ставляться до Росії, зокрема, на Півдні ттаких респондентів 90%, на Сході – 85% (у той час, як на початку лютого, відповідно, 45% і 53% добре ставилися до Росії).

Відносно найбільше продовжують добре ставитися до Росії на Сході – 4%.

Абсолютна більшість громадян – 82% – які продовжують проживати на окупованій після 24 лютого території, негативно ставляться до Росії, і лише 6% позитивно ставляться до неї.

Незважаючи на повномасштабну війну з росією, українці почали оптимістичніше дивитися в майбутнє країни, ніж у листопаді 2021 року.

Також до початку вторгнення Росії близько 80% респондентів не відчували необхідності володіти вогнепальною зброєю.

Двоє з трьох болгар побоюються, що Росія завдасть ракетних та бомбових ударів по об’єктах у Болгарії, тоді як більше половини побоюються, що Росія може їх окупувати.