Голова Африканського союзу їде домагатися діалогу між Києвом і Москвою

Голова Африканського союзу президент Сенегалу Макі Салл збирається відвідати Україну та Російську Федерацію з метою розблокування експорту зерна та уникнення широкомасштабного голоду в регіоні.

Майже половина з 54 країн Африки залежить від імпорту пшениці з РФ та України, пише “Голос Америки”.

“Африка страждає від перебоїв з постачанням продовольства та різкого зростання цін на основні товари. Регіон ризикує отримати катастрофічні наслідки, якщо ситуація не зміниться. Ми закликаємо до припинення вогню, закінчення війни та випуску всіх продуктів харчування, щоб світ не знав голоду після двох років пандемії коронавірусу”, – заявив Салл під час форуму управління Фонду Ібрагіма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штайнмаєр звернувся до Путіна із заявою щодо України

Деякі райони Африки вже сьогодні стикаються з рекордним рівнем голоду, спричиненим кліматичними потрясіннями та економічним спадом у зв’язку з пандемією Covid-19.

“Якщо блокування постачання продовольства продовжуватиметься і настане голод, світ не зможе стримати наслідків, які будуть масштабними для імміграції”, – зазначив очільник Африканського союзу, додавши, що відвідає Київ і Москву з метою посприяти діалогу між двома країнами.

Росія запропонувала обміняти створення гуманітарного коридору для експорту українського зерна на зняття санкцій.

Сполучені Штати Америки та Велика Британія відкидають пропозиції Росії про відміну санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів.

Радник голови ОП Михайло Подоляк відреагував на таку пропозицію. Він нагадав, що російська пропаганда називає санкції корисними для економіки.