Велика Британія розпочала перше розслідування проти олігарха РФ щодо порушення санкцій

Велика Британія розпочала розслідування проти російського олігарха Петра Авена. Його підозрюють у порушенні санкцій. Зазначимо, що це перше подібне розслідування з початку повномасштабного російського вторгнення на територію України.

Минулого тижня влада провела обшук у британському будинку Авена і перевіряє його грошові перекази до Британії.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі із ситуацією, які говорили на умовах анонімності.

«Минулого тижня влада провела обшук в англійському домі Авена і ретельно перевіряє грошові перекази Авена до Британії після вторгнення Росії в Україну 24 лютого», – пише агентство.

Допит Авена щодо цих переказів планують провести у вересні. Олігарх відмовився коментувати цю ситуацію.

Водночас, Національне кримінальне агентство Британії заявило, що не підтверджує та не спростовує розслідування. Лондонський юрист, який представляв інтереси Авена раніше, не відповідав на дзвінки видання із проханням прокоментувати.

За словами джерела Bloomberg, за підсумками обшуку, у якому взяли участь близько 30 чиновників, вилучили 30 тис. фунтів стерлінгів готівкою. В агентстві наголосили, що поки що ніхто нікому жодних офіційних звинувачень не висував.

Це перший зареєстрований випадок розслідування порушення санкцій у Британії з початку війни в Україні. З початку російського вторгнення Британія ввела санкції проти понад 1000 осіб та 100 компаній», – нагадує агентство.

Нагадаємо, санкції проти Авена та його партнерів було запроваджено 28 лютого.

«Авен, який також має латвійське громадянство, перебував у Великій Британії, коли на нього були накладені санкції, і з того часу не виїжджав із країни.

За словами джерел, частина грошей була передана компанії, що управляє житловою нерухомістю Aven, та використана на поточні витрати. Розслідування також перевіряє, чи сприяв громадянин Великої Британії, який працює на компанію, порушення санкцій», – пише агентство.

Санкції проти фізичних осіб передбачають заморожування активів та заборону на поїздки. Як особа під санкціями Авен повинен подати заявку на отримання спеціальної ліцензії від Управління фінансових санкцій Британії, щоб витрачати гроші.

Такої ліцензії, кажуть джерела, він не одержав.

За даними Bloomberg Billionaires Index, статки Авена становить 5,3 млрд доларів.

Авен вважається одним із наближених до Путіна олігархів. ЄС, запроваджуючи санкції проти нього та ще 50 російських олігархів, аргументував це тим, що саме вони найчастіше проводять зустрічі з Путіним у Кремлі.

Читайте також, за орієнтовними оцінками, вартість заморожених у ЄС активів російських олігархів у рамках санкцій за війну проти України сягає вже близько 10 мільярдів євро.

Австрія заморозила активи російських бенефіціарів на 97 рахунках на суму близько 254 млн євро.

Російський олігарх Михайло Фрідман думає над відмовою від громадянства Росії. Таким чином він зможе ийти з-під санкцій та зберегти контроль над українським «Альфа-банком».