Роботу в Києві поновили 36 дипломатичних представництв

Середа, 11 травня, 14:46

 Дивовижно, каже доктор історичних наук, 42-річний Андрій Красножон, з Одеси. З групою археологів оглядає античні амфори. Кілька годин тому їх виявили бійці 126-ї бригади територіальної оборони під час копання окопів. Одразу передали науковцям.

 Цим посудом користувалися в IVV століттях до нашої ери, говорить Красножон. У таких амфорах транспортували вино й оливкову олію, а назад везли зерно. Імовірно, то спадщина давніх греків, які в цей період будували поселення на Чорноморському узбережжі. Цей випадок добре показує відмінність наших військових від російських. Там мародери, які бездумно все нищать. У нас зберігають давнину. Ми здивовані, як професійно повелися військові. Не пошкодили знахідок, правильно їх сфотографували на місці, де відкопали.

Експонати досліджують. Згодом їх розмістять у колекціях Одеського археологічного музею.

У березні військові на Дніпропетровщині відкопали стародавній ліпний горщик. Передали його в історичний музей Дніпра

А в цей час:

4-метрова лялька-біженка Амаль із Сирії стукає в двері модульного будинку у Львові, де живе студент із Донеччини Денис.

 Я був здивований. Думав, то прийшли обговорити якісь побутові питання. Не очікував побачити величезну іграшку. каже Денис.

Амаль привезли в Україну, щоб підтримати переселенців. Рухатися їй допомагають четверо ляльководів. Створив іграшку британський театральний колектив Good Chancе, щоб нагадувати світу про долі мільйонів дітей-біженців. Амаль побувала вже в дев’ятьох країнах. В Україні вперше.

 Іграшка уособлює 10-річну сирійку, яка пройшла 8 тисяч кілометрів у пошуках матері й життя без війни. За цей час лялька стала символом усіх дітей-біженців у світі із гаслом “Не забувайте про нас”, каже продюсер проєкту 69-річний Девід Лан.

 Вам боляче? запитує майстер тату з Рівного в переселенки з Мелітополя 27-річної Ксенії Браткової. Добиває на лівій руці дівчини напис “Я українка”.

 Продовжуйте. Це я так, відповідає Ксенія, витираючи долонями сльози.

Татуювання закінчили за 30 хв. Грошей за послугу майстер не взяв.

 Напис почала набивати в Мелітополі, каже Ксенія. Його створила моя близька подруга. Закінчити не встигла. Місто окупували. За таке тату могли вбити. Напис замотувала щільно бинтом, носила светри з довгими рукавами. Уже в безпеці вирішили доробити тату. Додала синю й жовту стрічки. Не могла в цей час стримувати сльози. Все те жахіття перед очима.

Українські цілі мають бути зрозумілі

Українські цілі мають бути зрозумілі. Незалежність, вільна демократична форма правління й відновлення суверенітету на всій території країни. Києву треба вирішити, чи змиритись із втратою території, чи наполягати на відновленні лінії зіткнення перед 24 лютого.

Мета Росії зрозуміла: окупація всієї України, зниження статусу до рівня клієнта, як Білорусь, або навіть повторне включення її в те, що буде відновленою Російською імперією.

Поразка на підступах до Києва змусила Кремль змінити мету на повну окупацію Донецької і Луганської областей, а також Чорноморського узбережжя. Потім їхні цілі знову змістилися на створення сухопутного мосту з Росії до Криму і окупацію майже всього Донбасу. Зрештою, цілі можуть знову змінитися на створення замороженого конфлікту.

Цілі західних союзників України також змінилися. Спочатку метою була підтримка відважної, але приреченої країни та допомога в підготовці бази для повстанського руху. Коли стало зрозуміло, що Україна може знекровити російську армію і навіть перемогти, наміри змінилися. Тепер США прагнуть послабити РФ.

Еліот КОЕН, радник Держдепартаменту США в 20072009 роках

Активізувалися друзі Путіна

Активізувалися друзі Путіна, рятуючи його від остаточного провалля. Угорський прем’єр Віктор Орбан опирається і блокує наф­тове ембарго. Але без ембарго шостий пакет санкцій порож­ній. І якщо ЄС зробить так, то проявить слабкість. І буде стимулювати Путіна до подальших агресивних кроків.

Американський сенатор Ренд Пол блокує остаточне виділення 40 мільярдів доларів допомоги. Він може лише затримати допомогу, але старається сильно. Показуючи, як Путіну важливий кожен день без західної зброї на лінії фронту.

Ну і клятий Московський патріархат остаточно обрав бік зла. Заявив, що у війні винні українська влада, попередня, і томос. Ця лінія оборони Путіна чи не важливіша, бо вона проходить всередині України. Ми не можемо вплинути на американського сенатора й Орбана. Але можемо зупинити пропаганду ворога всередині нашої країни.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

Путін поставив все на зеро і програв

Українські міста тепер можна поділити на дві групи. Ті, що перебувають у зоні досяжності російської артилерії, і решта.

Артилерійські снаряди порівняно дешеві, окупанти їх не заощаджують, рівняючи із землею житлові квартали. Решті міст загрожують ракети крилаті та балістичні, які коштують дорого, а тому їх витрачають на “дорогі” цілі. Утім, помилок наведення ніхто не скасовував.

Останніх років 10 російська пропаганда в Німеччині продавала Путіна як такого собі “російського царя з німецьким бекграундом”. Проводила паралелі між його службою в НДР та етнічним корінням династії Романових. Наголошувала, що сто років тому війна Німеччини з Росією закінчилася катастрофою для обох імперій. Все це працювало 20 років і перестало два місяці тому.

Володимир Путін нагадує людину, яка дбайливо накопичувала та будувала, щоб потім поставити все на зеро та програти. На наших очах його політичні крестражі у вигляді “заможності” та “стабільності” йдуть під ніж і є шанс, що фінал правління буде гіршим за ті горезвісні дев’яності, на контрасті з якими Путін вибудовував свій режим.

Павло КАЗАРІН, журналіст

“До 9 травня Росія отримала стратегічну поразку не змогла знищити Українську державу шляхом військової інтервенції та змінити владу на російських маріонеток. Ми змусили її знизити мас­штаб цілей до оперативно-тактичного рівня. На цьому тлі ми входимо в нову тривалу фазу війни. Щоб перемогти, треба ретельно планувати ресурси, уникати помилок, проєктувати нашу силу так, щоб ворог врешті-решт не витримав”,

Олексій Резніков, міністр оборони України

Коли наші Збройні сили вибили окупантів із Київської області, поїхав на дачу посадити город. На подвір’ї було два нерозірвані снаряди, а недалеко від будинку вирва від вибуху. На щастя, хата ціла, але замінована. Дивом не підірвався.

Андрій КОТЕЛЬНИК

5-річна донька побила сусідську дівчинку, бо обзивала хохлушкою. Її батьки з Білорусі, але давно живуть в Україні. Я доньку насварила, бо не можна кидатися на людину з кулаками. Коли прийшла та мама розбиратись і відкрила рота, ледь сама не натовкла їй писка. Розтягували нас чоловіки. Про вчинок не шкодую, але перед донькою соромно.

Ольга МЕЛАНЮК

Дід забрав із притулку собаку, якого вивезли з деокупованої Київщини. Через два дні пес утік. Я написав у соцмережах про це. Відгукнулися троє людей. У всіх тварини підходили під опис. Дід не розбирався, який собака його, забрав усіх.

Захарій ОРЧАК

Сусідка попросила в дружини тарілку супу. Її донька зі співмешканцем виїхали, а стару покинули. Забрали всі продукти й пенсійну картку. Жодного разу не подзвонили. Та жінка живе на четвертому поверсі, а по сходах ходити не може. Несли на руках униз і вгору, щоб оформити нову картку. Купили харчів. Голодувала два тижні.

Степан ШУЛЯК

501 боєць Національної гвардії України загинув із 24 лютого 2022 року, заявив начальник оперативного штабу управління Олексій Надточій. Ще 1697 захисників поранені

57 відсотків бронежилетів, шоломів, форми для бійців забезпечує Міноборони, написав керівник відомства Олексій Резніков. 43 проценти благодійна допомога

У РНБО назвали компанії, які продовжують працювати в Росії, попри заяви про вихід. Це Philip Morris, PepsiCo, Nestle, MARS, Danone, Procter Gamble. Компанії лише обмежили асортимент продукції на ринку агресора.

Укрзалізниця відкрила попередній продаж квитків на 20 діб на деякі рейси з 12 травня. Їх можна придбати на сайті чи в чат-боті.

Верховна Рада ухвалила закон про конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб Російської Федерації і Республіки Білорусь у четвер. Можуть позбавляти майна і за кордоном.

Роботу в Києві поновили 36 дипломатичних представництв, станом на 10 травня.

Дядько в перші дні війни виходив на протести в Москві. Мітингувальників ловили й везли в поліцію. Родич устиг утекти. Через кілька днів не витримав і підпалив військкомат. Невдовзі його знайшли. Після того на зв’язок не виходив.

Інна БОРЩЕНКО, 29 років, Київ

Сестра 2014 року пішла воювати. До того вирощувала квіти на продаж. На фронті знайшла чоловіка, вийшла заміж. Разом побули сім років. Він загинув. Відтоді з сестрою не бачилася, спілкуємося лише по телефону. Каже, поки всієї сволоти не винищить, додому не повернеться.

Яна ТЕРЕЩЕНКО, 40 років, Вінниця

Від “русского мира” тікав із Луганська 2014-го. Лишив житло, автомобілі, бізнес. У Маріу­полі почав усе спочатку. Відкрив пекарню, звів будинок, придбав авто. Це місто розвивалося, у нього вкладали великі кошти. Але після 24 лютого знову довелося тікати. Тепер живу у Львові. Доведеться починати все знову.

Олег ТИЩЕНКО, 54 роки, Львів

Давно мріяла виїхати за кордон. Мала добру роботу, тому не наважувалася все покинути. З початку війни перебралася в Німеччину. Перші дні раділа. Мені всі допомагали, швидко освоїлася, знайшла підробіток, почала вчити мову. Через місяць зрозуміла, що не хочу жити ніде, крім України. Сумую за всім. Через тиждень їду до Львова.

Катерина ГЛАЙДА, 35 років, Харків

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”