Росія провалила операції елітних підрозділів в Україні – розвідка Британії

Росія не змогла використати свої повітряно-десантні війська в Україні правильним чином. Це призвело до значних втрат у багатьох елітних підрозділах цих сил.

Повітряно-десантні сили Росії (ВДВ) від початку російського вторгнення були залучені до кількох помітних тактичних провалів, повідомляється в огляді Міноборони Британії, пише «Європейська правда».

Серед них – спроба наступу на Київ через аеродром Гостомеля у березні, наступ, що застопорився на Ізюмському напрямку з квітня, та невдала і дороговартісна переправа через річку Сіверський Донець.

Росія хотіла використати ВДВ для виконання деяких із найскладніших операцій. ВДВ чисельністю 45 тисяч осіб складається здебільшого з професійних контрактників, а його члени користуються елітним статусом та отримують додаткову оплату.

Однак в Україні Росія використала десантників в місіях, які краще підходили для важкої броньованої піхоти, тому ці підрозділи зазнали важких втрат під час кампанії.

Неоднозначні результати десантників, ймовірно, відображають стратегічне неправильне управління цим потенціалом і нездатність Росії забезпечити перевагу в повітрі, йдеться у зведення.

«Неправильне використання ВДВ в Україні показує, як значні інвестиції Путіна у збройні сили протягом останніх 15 років призвели до незбалансованості загальних сил. Нездатність передбачити опір українців і подальше самозаспокоєння російських командирів призвели до значних втрат у багатьох елітних підрозділах Росії», – відзначили в британському відомстві.

Через провал війни проти України міністра оборони РФ Сергія Шойгу , ймовірно, очікує трибунал.

Через військові невдачі в Україні Росія змінює свою пропаганду, повідомила українська розвідка. Тепер у Кремлі стверджуватимуть, що воюють із усіма країнами ЄС та НАТО, а не з одною Україною.

Російські офіцери все частіше прагнуть перекласти прийняття ключових рішень у бойових діях проти України на начальство. Все тому, щоб не стати цапами-відбувайлами за провали в наступі.