Стали відомі країни ЄС, які закликають Україну до мирних переговорів з рф: деталі

Італія та Угорщина закликали ЄС виступити за припинення вогню в Україні. Вони також наполягають на проведенні мирних переговорів України з Росією, поставивши себе в протиріччя з іншими країнами-членами, які мають намір зайняти жорстку лінію щодо Москви напередодні саміту Ради ЄС.

Про це пише Reuters.

У проекті заключної заяви до саміту 30-31 травня йдеться, що Європейський союз «непохитний у своєму зобов’язанні допомогти Україні здійснити її невід’ємне право на самооборону проти російської агресії». У ньому не згадуються мирні переговори.

На зустрічі посланців ЄС посол Італії запропонував внести зміни в текст, сказавши, що в ньому має міститися посилання на мирні переговори і негайне припинення вогню як одна з перших цілей ЄС, за словами людей, присутніх на зустрічі.

Ця пропозиція була підтримана Угорщиною і Кіпром, які є одними з держав, найбільш критично налаштованих щодо нового пакету санкцій ЄС проти Росії, який вже кілька тижнів блокується через внутрішні розбіжності.

Угорщина виступає проти планованого нафтового ембарго, а Кіпр стурбований пропонованою забороною на продаж нерухомості російським громадянам.

Раніше ми писали, що радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розкритикував видання The New York Times за статтю, в якій редакція припустила, що Україні, швидше за все, доведеться піти на територіальні поступки, щоб зупинити війну.

Також нагадаємо, що Італія розробила план миру та врегулювання кризи в Україні. Документ передбачає чотири етапи процесу.