Мати щодня ходить на вечірню молитву за порятунок українців у Маріуполі

Нісса ДЖОНСОН, 37 років, учителька, Фінікс, США:

 Мати щодня ходить на вечірню молитву за порятунок українців у Маріуполі. Двічі на тиждень тримає піст на воді. Підписали всі можливі петиції. Їй 77. У понеділок до них долучилися люди зі спільноти колишніх наркозалежних.

Недавно зачепилася в коментарях із росіянкою про те, чи мала право Росія нападати. Була вражена тим, яка в них викривлена реальність. У певний момент зрозуміла, що мушу якось докластися до того, щоб подолати це зло. Зібрали у школі посилки для України. На всі брехливі дописи в інтернеті скаржусь і блокую авторів.

Амір СНУГХІР, 42 роки, інженер, Нью-Делі, Індія:

 Усі промислові гіганти відмовилися від російського вугілля, попри шалені знижки. Аргументували складнощами у банківських розрахунках і транспортуванні. Насправді ніхто не хоче потрапити під санкції за співпрацю з агресором. А такий ризик є.

Племінниця вчиться в Тернополі в медичному університеті. 24 лютого була в Польщі. Потім до неї приїхали однокурсниці. Каже, українці допомогли розібратися з документами. Додому летіти не хоче. Просила дозволу повернутись у Тернопіль, але сестра ще не дозволила. Вчить дітей англійської та безкоштовно проводить аюрведичні ритуали для жінок.

Сандра ДІАЗ, 51 рік, інженер із контролю якості, Буенос-Айрес, Аргентина:

У них викривлена реальність

 Лобіювала рішення блокувати постачання літію в Росію. У Чилі вирішили теж не співпрацювати з агресором. Мають єдиного постачальника Болівію. Але сумніваюся, що зможуть забезпечити їх необхідним. Сподіваюся, це відчутна палиця в колесо цієї машини вбивств. Без літію не зможуть виготовляти акумулятори.

У дитинстві подобалося ходити в український клуб. Вони охоче приймали. Моя донька вийшла заміж за нащадка українців. Мови не знає, але Україну любить. Збирає кошти та організовує акції протесту. Донька домовилася про кілька ящиків ліків у місцевій клініці. Щойно нам кажуть, що є можливість щось передати, в усіх місцевих групах підриваються на ноги.

Смішно, коли бачили, як венесуельці з болівійцями транслювали російську пропаганду. Вірили в заяви, які суперечать одна одній. Досі чекають російських грошей і плазують. Не усвідомлюють, що найближчі кілька років рашистам буде не до них.

Йоній ПЕТРЕК, 44 роки, соціальний працівник, Брно, Чехія:

 Попросили Угорщину допомогти вирішити проблему із закарпатськими ромами. Вони приїжджають сюди, щоб отримати виплати для біженців. Хоч і Закарпаття відносно безпечне, і більшість ромів має громадянство Угорщини. Але туди не їдуть, бо ми виплачуємо 200 євро на людину, а Угорщина 75.

Роми оселилися біля вокзалу й у парках. Є скарги на кишенькових злодійок. Будапешт відмовився сприяти вирішенню питання й подбати про своїх громадян. Думаю, це частина їхньої політики налаштувати чехів проти українських біженців і дратувати владу.

Уряду доведеться вдатися до жорстких рішень. Але ми допомагатимемо тим, хто справді цього потребує, а не займається соціальним туризмом.

Російська культура це те, що вони зробили з Бучею і Маріуполем

У нас удома живе родина з Ірпеня. Минулого тижня сказали, що хочуть повертатися відбудовувати дім. Ми вмовили їх іще залишитися. На знак подяки оформили біля будинку клумбу та альпійську гірку. Дружина про це мріяла років п’ять, але ніяк не могли собі дозволити послуги дизайнера. Українка в нас удома медсестра.

Калеб АТРЕХТ, 61 рік, спортивний агент, Аннаполіс, США:

 Із команди Haas вилетів росіянин 23-річний Нікіта Мазепін син олігарха з близького оточення Путіна. Усі розуміють, що дорогу у “Формулу 1” для нього закрито. Не думаю, що найближчим часом можна буде зняти санкції з росіян. Не схоже на те, що вони збираються зупинятися. Навіть коли Україна переможе, олігархам не вдасться просто все відмотати назад, ніби нічого не сталося. За знищену країну доведеться платити сповна. Та й Нікіта, коли дає коментарі, не засуджує війни й не називає її війною.

Колись їздив у Москву на переговори. Мені подарували там величезну матрьошку і дороге видання Пушкіна російською. Ще намагалися вручити опудало ведмежати, але моя дружина проти вбивств тварин. Нарешті викинув цей весь мотлох. Російська культура це те, що вони зробили з Бучею і Маріуполем.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”