Орки

256 тисяч результатів видає інтернет-сервіс Google у пошуку новин зі словом “Орки”. Майже всі стосуються російських військових, що продовжують агресію проти України.

“Орки завдали авіаударів по батьківщині Леоніда Кучми, йдеться на сайті “Новини.live”. Вороги цілилися по об’єктах критичної інфраструктури. Йдеться про школи. Втім, унаслідок обстрілів пошкоджені й інші адміністративні будівлі та приватні будинки”.

“Минулої доби орки продовжили гатити артилерійським та ракетно-залповим вогнем, повідомляє сайт міста Миколаєва “0512”. Окупанти здійснюють психологічний тиск на мирних жителів, намагаючись їх змусити прийняти “руський мир” замість страху перед обстрілами”

Орк одне з імен бога підземного світу в етруській і римській міфології. Згодом у своїх якостях злився з Плутоном й ототожнювався з тою частиною бога, яка мучила мертвих у потойбічному світі. Етруски зображали Орка велетнем з довгою бородою. У поемі англосакського героїчного епосу VII ст. “Беовульф” орки та ельфи нащадки Каїна, вороги людського роду. Також орками називали входи до царства померлих.

Їздили верхи на вовках варгах. Жили в печерах, поїдали полонених

Орки вид або раса фантастичних істот у фентезі-літературі. Велетенські варвари з твариноподібною будовою тіла. Образ запровадив англієць Джон Роналд Руел Толкін (18921973) у романі “Гобіт” та трилогії “Володар перснів”. Казав, що взяв це слово від давньоанглійського orc демон пекла. В одній із його вигаданих мов “орк” перекладається як “чудовисько”.

Орки Толкіна спершу були ельфами, яких полонив і спотворив Морґот Бауґлір, перетворивши їх на своїх слуг. Письменник описував їх у листах до видавців: “Кряжисті, приземкуваті, жовтошкірі, з приплющеними носами, широкими ротами та вузькими очима”. Орки завжди носили брудний, порваний одяг, підбиті цвяхами важкі черевики. В бою користувалися загнутими мечами, сокирами, списами, луками. Для координації дій війська використовували барабани, музичні ріжки. Під час облоги міст і фортець застосовували величезні каменеметальні машини, тарани, драбини, мотузки з гаками та займисті матеріали. Їздили верхи на вовках варгах. Жили в печерах або копали тунелі, харчувалися м’ясом. Іноді поїдали полонених.

Образ орків активно використовують у комп’ютерних та настільних іграх, зокрема в Dungeons Dragons, Warhammer Fantasy, Warhammer 40,000. Це зазвичай кремезні варвари, маскулінні, зверхні до жінок. Лише в серії відеоігор Warcraft, яка вперше вийшла на ринок 1994-го, орки живуть у союзі з іншими істотами гри, мають цінності, близькі до людських: поняття честі, родини, шанування природи. Цей образ розробники гри списували радше з індіанців Північної Америки.

Не знають, що таке книжка. Понюхали не пахне. Вкусили не смачне. Не блищить, щоб украсти

Письменниця, тоді 44-річна Лариса Ніцой, порівняла з орками бійців спецпідрозділу МВС “Беркут”, що боровся з мирними протестувальниками на майдані Незалежності в Києві. 21 лютого 2014-го вона написала у фейсбуку: “Орки розгромили бібліотеку майдану. Поскидали книжки на землю. Потопталися. А що вони ще могли зробити? Вони ж не знають, що то таке книжка. Понюхали не пахне. Вкусили не смачне. Не блищить, щоб украсти. То й кинули під ноги”.

Від початку бойових дій на Донбасі навесні 2014-го орками стали називати російських військових, а Мордором путінську Росію.

Орки жителі Оркнейських, або Оркадських, островів на межі Північного моря та Атлантичного океану біля узбережжя Шотландії. Архіпелаг налічує понад 70 островів, заселені тільки два десятки. Загалом тут живе 21,4 тис. осіб, більшість на острові Мейнленд. Спілкуються оркадинським діалектом англо-шотландської мови, що містить багато скандинавських слів.

Орк небесне тіло, відкрите 2004-го американським астрономом Майклом Брауном, 39 років. Діаметр близько 946 км. Орбіта Орка за параметрами нагадує орбіту Плутона. Відповідно до конвенції, ухваленої Міжнародним астрономічним союзом, об’єкти, подібні за розмірами та траєкторією руху до цієї планети, слід називати іменами божеств підземного царства. Тож тілу дали ім’я покровителя потойбіччя в етруській і римській міфології. Окрім того, назва співзвучна з назвою острова Оркас, де минуло дитинство дружини Брауна.

Українці називають ворогів різними термінами. Добірку виклав сайт “Крим. Реалії”.

Нацистами кликав їх президент, 44-річний Володимир Зеленський, в інтерв’ю турецькому телеканалу Habertürk: “Вони знають, що вони нацисти. Вони не зможуть виправдати те, як ставляться до знищення нашої нації”.

Термін “рашисти” вжив секретар РНБО, 59-річний Олексій Данілов, у коментарі BBC: “Ми вважали, що російські військові мали б поводитись, як військові. А коли вони стали поводити себе, як рашисти, тепер такий вислів у нас є, раніше були фашисти, а тепер рашисти, орки”. Подібним чином висловився голова Донецької ОВА Павло Кириленко, 36 років: “Рашисти добре знали, куди цілять і чого хочуть. Хочуть знищити все українське”.

Полонений російський військовий Максим Черник на пресконференції визнав, що він і його співвітчизники діють фашистськими методами: “У цій ситуації ми фашисти. Тому що гинуть мирні люди, діти, старі просто так, бо цього захотілося сильним світу цього”. Водночас суд у Москві визнав фразу “Фашизм не пройде” “негативним ставленням до армії РФ”.

“Російські війська нещадно знущаються з цивільного населення, ґвалтують жінок і маленьких дітей, мародерствують, руйнують житлові будинки, дитячі садки, школи, лікарні. Перехоплені розмови їхніх командирів підтверджують наругу та катування полонених. Не завжди ці діяння проводять для отримання корисної інформації, зазвичай таке чинять, щоб отримати насолоду, насолоду від криків, страждань.

Людьми російських окупантів назвати неможливо, вони справжні орки, безжальні та мерзенні, таким не місце на землі”,

повідомляє угруповання військ “Південь” на своїй фейсбук-сторінці

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”