В Північній Ірландії державною мовою буде ірландська: рішення британського уряду

Уряд Великої Британії оприлюднив законопроєкт про те, щоб зробити ірландську офіційною мовою в Північній Ірландії.

Про це пише Politico.

Місцеві юніоністи, які прагнуть тісних зв’язків з Британією, тривалий час чинили опір цьому кроку, вважаючи його загрозою їхній власній британській ідентичності.

Міністр у справах Північної Ірландії Брендон Льюїс підтвердив цей крок лише через кілька днів після того, як наказав Міністерству охорони здоров’я Британії впровадити послуги з переривання вагітності, що повністю фінансуються державою.

Це ще один крок, якому раніше перешкоджали юніоністи в парламенті Північної Ірландії. Мовний законопроєкт був неодноразово обіцяний націоналістичній частині суспільства Північної Ірландії.

Націоналістична партія «Шинн Фейн» привітала крок Льюїса як підтримку зобов’язань, взятих в Сент-Ендрюській угоді 2006 року.

Раніше ми писали, що Ірландія працює над конфіскацією російських активів з подальшою їх передачею Україні. Про це заявив голова нижньої палати парламенту Ірландії Шон О’Фаріл під час візиту в Київ.

Також нагадаємо, що уряд Ірландії під час святкування Дня Святого Патріка вирішив відмовитися від традиційної зеленої підсвітки і натомість підсвітити історичні  будівлі кольорами українського прапора.