Постраждали до 4 тис. будинків і споруд: який вигляд має Харків після обстрілів

Одним з перших мирних українських міст, які зазнали обстрілу на початку повномасштаюного вторгнення РФ, став Харків.

24 лютого о 05:00 ранку почався обстріл об’єктів військової інфраструктури та житлових масивів з реактивних систем залпового вогню. Як з’ясували згодом, російські військові використовували для обстрілу РСЗВ “Смерч”, якими заборонено обстрілювати цивільні об’єкти.

Окупанти швидко наблизилися до північних кордонів Харкова з боку населеного пункту Циркуни. Гатили артилерією, системами залпового вогню, скидали бомби з літаків та обстрілювали ракетами. Місто зазнало масивних руйнувань.

Як виглядає Харків після трьох місяців “підвищеної уваги” росіян, дивіться у фотопідбірці Gazeta.ua.

Протягом трьох місяців – з 24 лютого до 24 травня – російська армія зруйнувала в Харкові 3482 жітлових будинки різної форми власності, з яких 2482 – багатоквартирні та 1 тис. – будинки житлових кооперативів та приватні домоволодіння, за даними Харківської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя у підземеллі, літаки від яких усе здригалося і “батюшка Путін” у росіян: як Харків оговтується після жорстоких обстрілів

Руйнувань та пошкоджень різного ступеню зазнали також 490 адміністративних будівель, у тому числі 109 шкіл, 98 дитячих садків, 55 медустанов, 46 закладів культури, 14 вищих навчальних закладів, п’ять храмів.

Міський голова Харкова Ігор Терехов зазначив, що 492 житлові будинки не підлягають відновленню.

Від російських обстрілів постраждав центральний міський парк культури та відпочинку імені М. Горького – по ньому рашисти прицільно й навмисно випустили 56 снарядів.

Харків потроху оживає. Щодня до міста повертаються від двох до п’яти тисяч людей. Відновлюють роботу громадського транспорту зокрема, 16 травня частково запустили наземний громадськи транспорт. Міська влада повідомила, що до кінця місяця проїзд у ньому буде безкоштовний.

24 травня у Харкові запустили метрополітен, який протягом трьох місяців використовували як сховище, де цілодобово жили люди, в тому числі багато дітей.