В Україні заборонили проросійські партії

Президент 44-річний Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ заборонив діяльність проросійських політичних партій на території України.

Відповідний закон діє з 15 травня. Згідно з ним, не існуватиме політичних сил, які виправдовують, підтримують чи не заперечують збройної агресії Росії. Також партіям, політикам заборонено виправдовувати дії або бездіяльність осіб, які воюють проти України.

 Проросійські партії заборонятимуться рішенням суду, каже політолог Ярослав Католик, 35 років. Усе їхнє майно, у разі припинення діяльності, перейде державі. Якщо в органі місцевого самоврядування чи у Верховній Раді існувала фракція такої партії, то вона теж мусить скласти свої повноваження. Однак обрані депутати від цієї партії нікуди не діваються, їхній статус не змінюється. Вони стають позафракційними й продовжують працювати. Проблема в тому, що цей закон не має сили прямо зараз, він налаштований на майбутнє. Тобто, якщо будь-яка партія, що нині існує, почне стверджувати, начебто Росія не нападала на Україну, то це буде привід подати на неї в суд. І лише за рішенням суду її діяльність можуть припинити. А не одразу.

В Україні на час воєнного стану призупинили діяльність 11 партій. Це “Опозиційна платформа За життя”, “Партія Шарія”, “Держава”, “Ліва опозиція”, “Прогресивна соціалістична партія України”, “Союз лівих сил”, “Соціалістична партія України”, “Соціалісти”, “Опозиційний блок”, “Наші”, “Блок Володимира Сальдо”.

Проросійська партія ОПЗЖ після припинення діяльності створила нову депутатську групу “Платформа за життя та мир”, до якої ввійшли 25 нардепів. Головою призначили Юрія Бойка.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”